Vegetarisk måndag: Kikärtsplättar

På måndagar brukar det ofta passa bra med något snabblagat och då funkar vegetarisk mat bra för mig. Idag blev det en tvist på svensk husmanskost där de älskade plättarna fick möta baljväxterna för en mättande klassiker. Smaken påminner om potatisplättar men med en mycket mild smak av kikärter.

Idag blev rätten dessutom till stor del ekologisk. Jag köper gärna ekologiska matvaror men försöker anpassa det efter vår matbudget. På mataffären jämför jag priset på olika varor och sedan överväger jag om jag tycker att det är prisvärt att köpa det ekologiska alternativet. I dag finns det många livsmedel där skillnaden på priset mellan ekologiskt och konventionellt inte är så stor – ibland kan eko faktiskt vara ett av de billigare alternativen. Lägg det på din nivå – kanske du tycker det är för dyrt att köpa ekologiskt kött men du känner att du har råd att välja ekomjölk, då har du gjort skillnad efter dina egna förutsättningar. Genom att äta mer vegetariskt kan du göra plats i matbudgeten för ekologiska alternativ.

Jag köper alltid ekologiska ägg eftersom jag vill att hönorna ska ha det bra. En god vän till mig som studerat etologi och djurskydd sa en gång att om man skulle välja ett livsmedel som man skulle köpa ekologiskt så var det äggen. Ekologiska ägg innehåller också mer av ett antal näringsämnen – vilket jag inte tackar nej till heller!

Kikärtsplättar ( 4 port )
460 g kokta avrunna kikärter ( jag tog två burkar av Zetas ekologiska, min personliga favvo)
4 ekologiska ägg
5 dl mjölk
2 dl dinkelmjöl
1 dl grovt rågmjöl
salt efter smak, ca 1 tsk
rapsolja eller flytande margarin att steka i

  • Skölj och mixa kikärterna fint.
  • Blanda alla ingredienser till en slät smet.
  • Värm upp en stekpanna ordentligt
  • Häll i smeten i ca tre små klickar i stekpannan. Eftersom smeten är ganska tjock passar det bättre att göra små plättar än att göra stora pannkakor.
  • När smeten börjar stelna på ovansidan vänder du på plätten och steker på andra sidan.

Servera med t ex lingonsylt eller rårörda lingon, som en rätt för sig eller efter en god soppa. En porton ger tillsammans med 20 g lingonsylt ca 500 kcal med en energifördelning som stämmer överens med svenska näringsrekommendationer. Om man serverar plättarna efter soppa så kan om man vill göra halva mängden, eftersom soppan ju står för halva middagen.

Har du något annorlunda och gott recept på plättar så tipsa gärna i kommentarsfältet!