Bönsalsa och fajitakyckling i tortillas

Lime, underbara lime – varför köper jag det inte oftare? Jag skulle kunna äta det som godis. Igår kväll hade jag sällskap av min svägerska som går första året på gymnasiet. Jag passade på att göra en ny variant av en maträtt som jag vet att hon gillat förut när jag lagat den: en bönsalsa med svarta bönor, tillsammans med något kött som man kryddar lite hett och serverar i tortillabröd. Limefrukten gjorde sitt till både smak och färg.

Bönsalsan är lättlagad och kan också användas som tillbehör till andra maträtter eller som del av en liten ”salladsbuffé. Gör en rejäl sats så har du en god bönsalsa att rycka fram på bordet några dagar framöver. Skär upp lite tomat och skölj lite bladspenat så har du en liten buffé.

Bönsalsa med lite sting

120 g kikärtor
230 g svarta bönor
5 fereroni som du skivar fint (eller jalapeño om du vill ha det starkt)
1 schalottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad bladpersilja, eller fryst persilja
2 msk olivolja
Saft från en halv lime
1 tsk malen spiskummin
salt efter smak

  • Skölj kikärter och bönor med kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av.
  • Blanda ärter, bönor, skivad feferoni, lök och persilja i en skål.
  • Tillsätt olja, lime, kryddor och salt och blanda runt.
  • Salsan kan med fördel dra en stund innan den serveras.

Kyckling: Strimla 400 g kycklingfilé och stek. Tillsätt 1 dl vatten samt fajitakryddmix och rör om. Låt koka ihop och tillsätt skivad rödlök strax innan servering.

Servera bönsalsan och kycklingen i fullkornstortillabröd tillsammans med tomat och eventuellt några friska salladsblad. Vill man ha smaken lite lenare kan man även klicka på lite medelhavsyoghurt! Garanterad mättnad!

Ett svar till ”Bönsalsa och fajitakyckling i tortillas”

  1. Malin de Santana profilbild

    Hej! Jag heter Malin (hette Nordin då…)och har gått i Jimmys klass låg, mellen och högstadiet… Nu jobbar jag på Nordea och jag tycker du verkar jätteduktig och vi funderar på en friskvårdskväll med kost tips, vi ska gå en promenad och sen kanske ta ihop… Kan du tänka dig att komma och prata för/med oss? Kanske vi kan laga nåt ihop eller du åt oss – nåt lätt… Fundera och hör av dig till min mail så kan vi få ihop nåt! Mvh Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: