Fetaostbakad lax och förebyggande vård som inte blir av

Fisktips kan man väl aldrig få nog av? Om jag får vara lite dietist-nördig en stund: Under en länsdietistträff i veckan pratade vi om sjukdomsförebyggande kostrådgivning och en av mina kolleger presenterade en siffra på att 20 % av alla vuxna har ohälsosamma matvanor som ger kraftigt ökad risk för ohälsa och sjukdom. 20 % som skulle behöva kvalificerat rådgivande samtal om kost, något som bara kan ges av någon som har utbildning för detta – läs: dietist.

Det finns dock få dietister som jobbar med förebyggande kostrådgivning, vilket krasst sett innebär att man först måste hinna bli sjuk innan man får möjlighet att träffa en dietist. Eftersom alldeles för få hälso- och sjukvårdsorganisationer lägger pengar på att anställa tillräckligt med dietister så får de dietister som jobbar i primär- och sjukvården prioritera de allra sjukaste patienterna, trots att man är överens om hur otroligt viktig förebyggande vård är. Dietistyrket svämmar över av deltidstjänster vilket är ett hån när man ser på hur mycket det finns att göra för en dietist i både förebyggande vård och sjukvård.

Det finns också fastställt i dokument efter dokument att nutritionen är en del av den medicinska behandlingen i sjukvården – ändå varierar intresset för mat och näring väldigt mycket. En del förstår hur viktigt det är, andra har inte riktigt kommit dit.

Vem har ohälsosamma matvanor enligt undersökningen? Detta reder man i detta fall ut genom att fråga några viktiga frågor som säger en hel del om hur man äter. En av frågorna behandlar såklart frukt och grönsaker. En annan av dessa frågor handlar just om hur ofta man äter fisk och skaldjur.

Just därför får du här ännu ett fisktips. Som de allra flesta av mina recept så finns alla mejeriprodukter som laktosfria alternativ i välsorterade – eller ska man säga normalsorterade – matbutiker. Fetaost och soltorkade tomater är ju numera en ganska klassisk kombination.  Man tager vad man haver sa Cajsa Warg, och har du inte medelhavsyoghurt utan crème fraiche så går det precis lika bra.

Fetaostbakad lax med paprika

400 g lax
1 paket fetaost
1 paprika
1 scharlottenlök
1 dl medelhavsyoghurt
1/2 dl mjölk
6 bitar soltorkad tomat på konserv
peppar, salt

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Finhacka paprika, soltorkad tomat och lök och lägg i en skål. Smula ned fetaosten.
  • Blanda i yoghurt, mjölk och kryddor.
  • Lägg laxen i en ugnsform och bred blandningen över laxen.
  • Sätt in laxen i ugnen och tillaga tills laxen är klar, ca 45 minuter om den är fryst, annars ca 20-30 minuter. För att veta om laxen är klar, tag en kniv och stick ned i laxen där den är tjockast. Köttet ska vara ljusrosa och skiva sig om laxen är färdig.

Vi åt fullkornspasta och skalad morot till – och vilka underbara morötter jag fått tag i!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: