Vegetarisk måndag: Pasta med morotssås och linser

Morötter är fantastiska. De är billiga, klimatsmarta, näringsrika och går dessutom att använda till tusen olika saker i matlagning. Något annat som jag verkligen uppskattar med morötter är att de håller sig ett bra tag i kylskåpet. I och med kolhydrat-fetthysterin de senaste åren har morötterna ibland på något sätt lyckats bli anklagade för att innehålla mycket socker, vilket är ett totalt missförstånd. När vi pratar kvalitet på kolhydrater så är det tänkt att vi ska minska på eller undvika vitt bröd, vitt mjöl, godis, kakor och läsk, och istället frossa i bra källor till kolhydrater, och i den kategorin kan vi gott stoppa in moroten.

Morötter innehåller en hel del beta-karoten, ett så kallat provitamin som kan omvandlas till A-vitamin. Det råkar vara så fint att när vi hettar upp moroten och serverar den i en maträtt som innehåller fett, så kan vi utnyttja karotenet bättre än i en rå morot.

Moroten kan göra ditt bröd saftigare och din köttfärssås mer smakrik. Du kan använda den i biffar, grytor och såser, och så i den här måndagens vegetariska pastasås. För en vegansk variant, använd havregrädde eller sojagrädde.

Pasta med morotssås och röda linser (1 port)

1 schalottenlök eller en bit gul lök
1 stor morot
1 tomat
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
0,5 dl matlagningsgrädde
1 dl ätfärdiga linser
Salt, peppar och grönsaksbuljong
Persilja

Pasta till servering

  • Hetta upp en kastrull på medelvärme. Sätt också på pasta medan du lagar såsen.
  • Hacka lök och vitlök. Stek en liten stund i rapsoljan.
  • Finhacka tomaten. Skala och riv moroten grovt.  Tillsätt tomat, morot, vatten, tomatpuré och buljong i kastrullen och låt puttra tills allt blivit mjukt, ca 10-15 minuter. Tillsätt mer vatten eftersom så att inte blandningen torkar ut.
  • Mixa såsen slät med en stavmixer och tillsätt grädde, linser och persilja. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med nykokt fullkornspasta. Vill man lyxa till det lite kan man riva över lite god ost, t ex parmesan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: