Att misslyckas i köket

Det är kanske lätt att tro att en bloggare som lägger upp recept på recept alltid har det lätt som en dans i köket. Så är dock inte fallet. Allt som oftast, som idag, så misslyckas jag. Efter att ha fastnat alltför länge framför datorn så inser jag plötsligt att det är dags att äta. Eftersom jag är gräsänka i två veckor så kändes det inte så noga att laga något speciellt. Inga ägg fanns det, annars brukar allt lösa sig rätt bra. Det slutade med lite råa grönsaker, linser, en proteinrik sås av kvarg, medelhavsyoghurt och sweet chili, och så lite bröd med pålägg till det. Jag älskar att äta sallader i olika form och äter för det mesta råkostsallad och bönor med bröd och smör till lunch, så missförstå mig rätt när jag säger att den här middagen inte blev så… lyckad.

Det är inte de misslyckade recepten som åker upp på bloggen. Det är inte de misslyckade recepten som trycks i kokböcker. TV-kockarna har säkerligen misslyckats tusentals gånger på sin väg men det är inte det som fastnar på TV – förutom i Hell’s Kitchen då. Däremot är det de där misslyckade maträtterna som lär oss hur vi inte ska göra.

På samma sätt kan vi lära oss av andra ”misstag” vi gör i livet. Vad hände när du försökte begränsa ditt matintag så att du skulle tappa flera kilo på en vecka – lyckades du? Eller blev du tokhungrig och åt allt du förbjudit dig själv och lite till? Då kanske det inte var rätt sätt. Blev du verkligen lyckligare när du lyckades ta dig ned till size zero – eller skulle du ha accepterat dig själv som du var när du vägde lagom mycket, och lagt din energi på något du älskar att göra, istället för att banta?

Våga göra fel och våga också lära dig av dina misstag i köket, i livet, i jobbet. Om du vill lära dig att laga mat, så släpp prestationsångesten och kasta dig in i köket på samma sätt som ett barn – blanda ihop spännande ingredienser och testa dig fram! Läs gärna på i kokböcker men låt inte de perfekta bilderna bli något som hämmar dig. Jag kan sätta en god slant på att de är resultaten av en hel del inte-så-lyckade stunder i köket.

Det sägs att vägen till varje framgång som är värd något kantas av tio misslyckanden. Kanske kantas vägen till en god maträtt av tio misslyckade middagskatastrofer? Våga göra fel, våga ställa de där dumma frågorna – och bli klokare av dina misstag.

Som tur är så har jag en underbar familj och trofasta vänner som ställer upp som försökskaniner och har tålamod med mitt eviga experimenterande i köket, och som står ut med det faktum att inget får ätas upp innan allt dokumenterats i minsta detalj!
Foto på mig: av Micke Sundelin

3 svar till ”Att misslyckas i köket”

  1. Åh, det här inlägget gillar jag skarpt! Så sant sagt – men något som ofta glöms bort. Så du gav mig (och andra) en välbehövd påminnelse.

    1. Vad fint att höra! Ibland måste man påminna sig själv om de enklaste saker. Ha det gott!

  2. vilket bra inlägg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: