Utmaning: Koka soppa på era spikar!

När jag var liten åkte vi varje sommar upp till Haparanda för att hälsa på släkten. Dagarna innan vi åkte var det kylskåpstömning. Eftersom vi skulle vara borta ett tag kunde vi ju inte ha en massa mat kvar i kylen som stod och blev dålig.

Det här är inspirationen för min utmaning till er där ute! Visste ni att ungefär var femte matkasse som bärs ut ur matbutiken hamnar i våra sopor? Jag själv är garanterat inget undantag. Det är inte helt omöjligt att forskare kommer upptäcka en ny art i mitt kylskåp eftersom jag kan glömma kvar saker där ett tag…

Den här veckan tänker jag dock som sagt utmana både er och mig själv: töm kylskåpet innan ni handlar igen! Hur många dagar klarar vi oss utan att köpa hem ännu mer mat – hur långt kommer vi egentligen med allt det där som (faktiskt) finns i vårt kylskåp? Många gånger har det känts som att nu måste jag nog koka soppa på en spik om det ska bli någon mat, men när jag funderat ett tag så har jag trots allt fått till en rätt matig ”spiksoppa” ändå, av de där resterna och slattarna. Den här veckan har jag bestämt mig för att använda upp allt som finns i kylskåpet, tills det faktiskt inte går att göra mat längre. Sedan tänker jag städa kylen, och först efter det åka och handla ny mat.

Att ”hotta upp resterna” har ju varit något av en trend de senaste åren och nu är det dags att blåsa nytt liv i den trenden. Vi vill väl ha plats för julmaten så småningom? Även på mitt arbete på Kostenheten jobbar vi för att minska matsvinnet och komma närmare den portionsmängd som faktiskt går åt. Pengarna vi lägger på råvaror ska gå till att servera Sveriges bästa sjukhusmat – inte till att mata komposten!

Imorgon kommer jag med tips på vad ni kan göra med era rester, men jag tycker det vore underbart om ni också ville skicka in era tips. Vad säger ni? Ska vi dela lite inspiration till varandra och bidra till att minska mängden mat som slängs – och spara både pengar och miljö?

Om ni vill så skicka in bilder och/eller rest-tips på er ”restmiddag” till annicalangvall@gmail.com så lägger jag upp dem här som inspiration till oss alla den 30 november. Gå gärna med i utmaningen på http://www.facebook.com/events/438465419551019/

vi börjar med ett tips redan nu: muffins! Har du kvar lite lök och champinjoner, en morot, gröt från imorse, eller kanske en bit fetaost? Gör matmuffins! Här rörde jag ihop riven morot, mjöl, bakpulver, flytande margarin, lite salt och mjölk och gräddade i muffinsformar ca 20 min 200 grader. Inga ägg hade jag men det behövdes inte heller. En underbar doft förde de också med sig!

4 svar till ”Utmaning: Koka soppa på era spikar!”

  1. Måste bara tacka för en otroligt rolig och inspirerande blogg! Du är verkligen jätteduktig!

    1. Oj, tack så mycket Frida, vad roligt att höra!

  2. Vilken bra idé med resttips!

    Jag åkte också upp till släkten i Haparanda när jag var liten, en lång resa från Norrköping…

    1. Vad kul att du tycker det, hoppas att du bidrar med något tips 🙂 Ja det var en lång resa bara från Övik, och jag var i Norrköping i sommar och det var lååångt. ”är vi framme snart, är vi framme snart?” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: