Koka soppa på en spik: Pizzamodellen

Ett gott sätt att ta vara på matrester såsom kött, färsrätter, ostar, grönsaker – you name it – är att slänga dem på en pizza. Lantmännen kör just nu en drive som kallas för Pizzamodellen, vilket jag tycker är ett bra initiativ. ”Bra mat från Lantmännen” är ju deras slogan och i pratet om pizzamodellen så var det en som kritiskt undrade hur man kunde säga att man står för bra mat och sedan föreslå pizza.

Men måste pizza verkligen vara så ohälsosamt? Nej, det behöver det såklart inte vara. Det är stor skillnad på en hembakad fräsch pizza med sallad till och en fettdrypande köpespizza med läsk till. Så joina nu min kylskåpstömmarutmaning, och lantmännens pizzautmaning, och släng dina rester på en fullkornspizza till middag och servera en fräsch sallad till.

Här är mina tips för en god och fräsch pizza:

  • Het ugn! Grädda din pizza i 275 grader och förvärm gärna en plåt i ugnen som du sedan skjutsar över pizzan på när den ska gräddas. Då får du något av en ”stenugnseffekt”.
  • Koka ihop din tomatsås med lite goda smaksättningar. Låt den puttra på svag värme tills den reducerats något. Då slipper du  få en blöt pizza och tomatsåsen blir mer smakrik. Jag brukar smaksätta min tomatsås med balsamico, honung, svartpeppar, vitlök och eventuellt någon grön krydda såsom oregano eller basilika.
  • Använd en andel durumvete i degen. Det är något speciellt med durumvete som gör att degen blir helt underbar att arbeta med, och dessutom supergod. Resten av degen får gärna bestå av ett mer fiberrikt mjöl, förslagsvis graham/fullkornsvetemjöl.
  • För en fräschare pizza, använd mindre men mer smakrik ost. Du kan till exempel ta halva mängden mot vad du brukar ta, och använda fetaost, getost eller gorgonzola istället för hårdost. Då har du minskat fettmängden rejält samtidigt som du får mycket smak.
  • Vill man lyxa till det så finns det väl inget som slår en pizza toppat med färska kryddor,t ex timjan eller basilika.
  • Servera pizzan med en god sallad. Pizzasallad med vitkål och morötter är en klassiker, men även bladspenat och ruccola med tomat och rödlök fungerar utmärkt.

När jag vill baka pizza på en vardag lite snabbt, så brukar jag baka med bakpulver istället för jäst. Till helgen använder jag dock helst en surdeg.

Surdegspizzadeg
0,5 dl rågsurdegsgrund
0,5 msk olivolja
1, 3 dl vatten
(5 g jäst)
3 dl fullkornsvetemjöl/grahamsmjöl
1 dl durumvetemjöl
1 tsk salt

  • Blanda ihop surdegsgrund, olja och vatten. Om du vill använda jäst så rör du ut den i vattnet. Det går också att utesluta jästen och ev.  jäsa degen lite längre, eller låta degen jäsa i rumstemperatur. Alla sätt är bra.
  • Blanda ihop degen ordentligt och ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda tills den är jämn och fin. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med plast i kylskåp, ca 5 timmar.
  • När degen jäst färdigt är det bara att kavla ut den och köra! Gräddningen brukar ta ca 15 minuter.

Du kan också gå in och testa någon av lantmännens pizzadegar, och ladda upp din pizzabild!

Min restpizza bestod av en fullkornsdeg med tomatsås, toppad med gul lök, en paprika som höll på att skrumpna, skinka som hade någon dag kvar före utgångsdatum, ett halvt paket fetaost som fanns kvar. Kvar i kylen från helgen fanns också lite rädisor och körsbärstomater som behövde ätas upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: