Tomt

Projekt Koka soppa på en spik ger resultat! Nu är kylskåpet tömt på mat med korta datum och redo att fyllas på med fräscha livsmedel i lagom mängd. Det som finns kvar är lite smaksättare som kapris, senap och ketchup, soja och något så spännande som torkad rökt chipotle. Alla grönsaker har gått åt, varenda liten rotfrukt har fallit offer för restmatlagning, skinkan har hamnat på pizzan och tomaten som höll på att bli dålig åkte ned i morotssåsen.

Jag har torkat rent i kylskåpet och nu ska jag roa mig med att åka och handla i lugn och ro – en lagom mängd mat! Som den matnörd jag är så har jag lätt för att handla lite för mycket. En gammal kålrot fick tyvärr sluta sina dagar i sopkorgen, men nu är tid för förbättring. Jag ska bli bättre på att handla lagom mycket och ha kylskåpstömning varje vecka.

Till lunch idag blir det resterna från mitt pizzabak häromdagen.

Några tips för att slänga mindre mat:

  • Kolla igenom kyl och frys innan du åker och handlar. Då vet du vad du behöver och inte behöver köpa.
  • Frys in kött, fisk och fågel på en gång. ”Jag gör det sen” kan sluta med att köttfärsen blir bortglömd och måste slängas för att datumet hinner gå ut.
  • Det mest klockrena förfarandet är att planera sin veckomatsedel, räkna ut vilka ingredienser du behöver och i vilken mängd och sedan ta med listan på veckohandlingen. Det kräver en hel del planering men kan ge bra resultat! På mitt arbete i köket på Östersunds sjukhus har vi en rullande matsedel på fem veckor. Den förändras lite efter säsong och så men är i stort densamma. Efter fem veckors planering kan också du börja om på vecka 1! Så spara din planering och handlingslista och återanvänd den en annan vecka!