Tomt

Projekt Koka soppa på en spik ger resultat! Nu är kylskåpet tömt på mat med korta datum och redo att fyllas på med fräscha livsmedel i lagom mängd. Det som finns kvar är lite smaksättare som kapris, senap och ketchup, soja och något så spännande som torkad rökt chipotle. Alla grönsaker har gått åt, varenda liten rotfrukt har fallit offer för restmatlagning, skinkan har hamnat på pizzan och tomaten som höll på att bli dålig åkte ned i morotssåsen.

Jag har torkat rent i kylskåpet och nu ska jag roa mig med att åka och handla i lugn och ro – en lagom mängd mat! Som den matnörd jag är så har jag lätt för att handla lite för mycket. En gammal kålrot fick tyvärr sluta sina dagar i sopkorgen, men nu är tid för förbättring. Jag ska bli bättre på att handla lagom mycket och ha kylskåpstömning varje vecka.

Till lunch idag blir det resterna från mitt pizzabak häromdagen.

Några tips för att slänga mindre mat:

  • Kolla igenom kyl och frys innan du åker och handlar. Då vet du vad du behöver och inte behöver köpa.
  • Frys in kött, fisk och fågel på en gång. ”Jag gör det sen” kan sluta med att köttfärsen blir bortglömd och måste slängas för att datumet hinner gå ut.
  • Det mest klockrena förfarandet är att planera sin veckomatsedel, räkna ut vilka ingredienser du behöver och i vilken mängd och sedan ta med listan på veckohandlingen. Det kräver en hel del planering men kan ge bra resultat! På mitt arbete i köket på Östersunds sjukhus har vi en rullande matsedel på fem veckor. Den förändras lite efter säsong och så men är i stort densamma. Efter fem veckors planering kan också du börja om på vecka 1! Så spara din planering och handlingslista och återanvänd den en annan vecka!

 

 

2 svar till ”Tomt”

  1. Jag är så avundsjuk på alla som har disciplinen att göra en matsedel och sen följa den….jag är bra på att göra den men sen….den brukar hålla högst två dagar för mig. Detta på grund av att jag inte alltid känner mig sugen på det som står på matsedeln…så då hittar jag på någonting istället.

    1. Jag måste säga detsamma, jag har inte disciplinen att göra en matsedel ens (förutom på jobbet där jag konstigt nog har det som en av mina arbetsuppgifter!) Gör man det och kan följa det är det ju som sagt kanon, och kanske särskilt för den som inte är så van att laga mat, eller som känner sig osäker på att hitta bra råvaror. Själv brukar jag köpa hem råvaror som jag vet att jag gillar och brukar använda och som är hälsosamma, och sen så kör jag på känsla – på vad jag är sugen på idag. När jag börjar laga mat vet jag inte alltid hur det kommer sluta! Ibland när jag vill testa något speciellt så har jag såklart en plan, fast då kan det ju istället fattas ingredienser. Men då har jag ju istället en tendens att köpa hem för mycket och behöva slänga mat… Skärpning här hemma! Ska försöka hitta en balans där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: