Naturliga bantningspreparat som ger mer än vad de lovar.

Industrin runt kosttillskott och bantningspreparat tjänar miljarder på vår starka längtan efter att bli smalare, starkare, snyggare – lyckligare. Denna del av den så kallade ”hälsobranchen” tjänar inte pengar på att vi är nöjda med våra kroppar och vårt liv, utan tar vinning av att lura på oss det ena tillskottet efter det andra som ska göra oss piggare och smärtare.

Trenden att äta ”naturligt” växer sig bara starkare och starkare och i och med det kommer förvirrande budskap om vad vi bör och inte bör stoppa i oss. Någonstans i den diskussionen blir fågelperspektivet väldigt suddigt. Medan vi går långa omvägar för att undvika lättmargarinet så glömmer vi bort att det vita brödet som vi glatt brer med naturligt smör och den feta korven vi lägger på mackan knappast är några livräddare, och efter att vi fyllt våra korgar med mataffärens ”äkta vara”-märkta livsmedel så fyller vi på godispåsen med e-nummerspäckade lösviktsgodisar. Vi diskuterar huruvida vi bör välja läsk med sötningsmedel eller riktigt socker, men glömmer bort att planera grönsaker till middagen.

Inget fel med att äta godis ibland, och för den delen inget fel med att sålla bland e-nummervarorna – men var finns helhetsbilden när vi springer oss trötta för att undvika ett emulgeringsmedel men glömmer bort att äta en balanserad kost med bra livsmedel som grund? Margarinrädslan har ätit upp förnuftet.

För den som längtar efter att bli smal på ett naturligt sätt finns en hel uppsjö med bantningsprodukter som alla påstår sig vara just naturliga men som kanske inte riktigt håller vad de lovar – eller snarare som ger mer än vad de lovar. Nya analysresultat från Läkemedelsverket visar att läkemedelssubstanser som inte står med på förpackningen är vanligt förekommande i bantningsprodukter. Hela 19 av 43 analyserade bantningsprodukter innehöll sibutramin som tidigare fanns i godkända läkemedel för behandling av fetma men drogs tillbaka 2010 eftersom det fanns risk för hjärtinfarkt och stroke. Substansen ansågs heller inte lämplig för patienter med psykisk sjukdom eftersom den påverkar signalsubstanser i hjärnan. Läs mer här.

Tyvärr är det inte bara bantningsprodukter som kan ge dig ”mervärde” för pengarna. Även andra typer av kosttillskott har visat sig innehålla skadliga och/eller dopingklassade ämnen utan att det deklarerats på förpackningen. Det har bland annat förekommit incidenter där personer som trott sig äta ett ”oskyldigt” kosttillskott har blivit avstängda från sitt gym för att de testats positivt i ett slumpat dopingtest.

Vill du vara säker på vad du får i dig så kan du handla dina läkemedel och eventuella kosttillskott på ett riktigt apotek. Det är dock få som verkligen behöver kosttillskott, och det är lika få som behöver dessa bantningspreparat.

Alla dieter fungerar i det korta perspektivet, men för att behålla en sund vikt och en god hälsa behövs en hälsosam livsstil. Tyvärr finns den inte i drickfärdig form, men den goda nyheten är att det är du som bestämmer hur du vill leva ditt liv. Och vill du leva naturligt föreslår jag en god mjölkdrink framför ”naturliga” bantar-shakes.