Naturliga bantningspreparat som ger mer än vad de lovar.

Industrin runt kosttillskott och bantningspreparat tjänar miljarder på vår starka längtan efter att bli smalare, starkare, snyggare – lyckligare. Denna del av den så kallade ”hälsobranchen” tjänar inte pengar på att vi är nöjda med våra kroppar och vårt liv, utan tar vinning av att lura på oss det ena tillskottet efter det andra som ska göra oss piggare och smärtare.

Trenden att äta ”naturligt” växer sig bara starkare och starkare och i och med det kommer förvirrande budskap om vad vi bör och inte bör stoppa i oss. Någonstans i den diskussionen blir fågelperspektivet väldigt suddigt. Medan vi går långa omvägar för att undvika lättmargarinet så glömmer vi bort att det vita brödet som vi glatt brer med naturligt smör och den feta korven vi lägger på mackan knappast är några livräddare, och efter att vi fyllt våra korgar med mataffärens ”äkta vara”-märkta livsmedel så fyller vi på godispåsen med e-nummerspäckade lösviktsgodisar. Vi diskuterar huruvida vi bör välja läsk med sötningsmedel eller riktigt socker, men glömmer bort att planera grönsaker till middagen.

Inget fel med att äta godis ibland, och för den delen inget fel med att sålla bland e-nummervarorna – men var finns helhetsbilden när vi springer oss trötta för att undvika ett emulgeringsmedel men glömmer bort att äta en balanserad kost med bra livsmedel som grund? Margarinrädslan har ätit upp förnuftet.

För den som längtar efter att bli smal på ett naturligt sätt finns en hel uppsjö med bantningsprodukter som alla påstår sig vara just naturliga men som kanske inte riktigt håller vad de lovar – eller snarare som ger mer än vad de lovar. Nya analysresultat från Läkemedelsverket visar att läkemedelssubstanser som inte står med på förpackningen är vanligt förekommande i bantningsprodukter. Hela 19 av 43 analyserade bantningsprodukter innehöll sibutramin som tidigare fanns i godkända läkemedel för behandling av fetma men drogs tillbaka 2010 eftersom det fanns risk för hjärtinfarkt och stroke. Substansen ansågs heller inte lämplig för patienter med psykisk sjukdom eftersom den påverkar signalsubstanser i hjärnan. Läs mer här.

Tyvärr är det inte bara bantningsprodukter som kan ge dig ”mervärde” för pengarna. Även andra typer av kosttillskott har visat sig innehålla skadliga och/eller dopingklassade ämnen utan att det deklarerats på förpackningen. Det har bland annat förekommit incidenter där personer som trott sig äta ett ”oskyldigt” kosttillskott har blivit avstängda från sitt gym för att de testats positivt i ett slumpat dopingtest.

Vill du vara säker på vad du får i dig så kan du handla dina läkemedel och eventuella kosttillskott på ett riktigt apotek. Det är dock få som verkligen behöver kosttillskott, och det är lika få som behöver dessa bantningspreparat.

Alla dieter fungerar i det korta perspektivet, men för att behålla en sund vikt och en god hälsa behövs en hälsosam livsstil. Tyvärr finns den inte i drickfärdig form, men den goda nyheten är att det är du som bestämmer hur du vill leva ditt liv. Och vill du leva naturligt föreslår jag en god mjölkdrink framför ”naturliga” bantar-shakes.

6 svar till ”Naturliga bantningspreparat som ger mer än vad de lovar.”

 1. Bra skrivet! Håller med dig helt och hållet! Intressant det där med kosttillskott – jag tror vi klarar oss utan det precis som du skriver 🙂

 2. hur ser du på choklad då? vanlig mjölkchokolad tex.
  är det lika proppat med e-nummer och tillsattser som lösviktsgodiset?

  1. Jag tycker man kan äta både mjölkchoklad, lösviktsgodis, och allt annat man vill äta – i måttliga mängder. Det jag ställer mig tveksam till är hysterin över att försöka undvika vissa e-nummer som kanske finns i en produkt för att den verkligen behövs där, medan man glatt stoppar i sig andra mindre nödvändiga livsmedel utan att bry sig om vad det innehåller. Att undvika margarin men sedan ställa sig och äta en smörgås med vitt bröd och charkprodukter, eller sträva efter renlevnad men äta kosttillskott vars innehåll man inte har någon koll på, tycker jag att prioritera fel. Jag tycker det är viktigare att fundera på kosten som helhet, om man äter tillräckligt med grönsaker, bra fett, fisk, allt det där som kroppen behöver.

   Bakom många e-nummer gömmer sig saker som jag tror många hade ansett vara naturliga om de hade blivit nämnda under sitt riktiga namn. Ett exempel är E300 som står för askorbinsyra – alltså c-vitamin!

   Jag tänker såhär: om man till stor del äter en kost som innehåller bra livsmedel i grunden(frukt och grönsaker, baljväxter, fisk, magrare mjölkprodukter, rent kött etc) så spelar det mindre roll om man äter en chokladbit ibland. Hänger du med på hur jag tänker?

   Själv äter jag gärna ”ren mat” som är lagad från grunden med bra råvaror, men vill jag ha en chokladbit så äter jag en chokladbit, och jag är inte det minsta rädd för att ha några gram margarin på min smörgås på morgonfikat 🙂

 3. […] kurvan och i boken ger Jerry och Ulf förutom träningstips även råd om ko more… Naturliga bantningspreparat som ger mer än vad de lovar. – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 11/28/2012 Örnsköldsviks AllehandaNaturliga bantningspreparat som ger […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: