Tunnbrödbakning på Jamtli

Som balsam för själen var det att stå i en liten mysig timmerstuga med ett gäng baksugna landstingsanställda och under guidning av Jamtlis bagerska försöka få till någorlunda jämnt gräddade tunnbrödkakor. Elden sprakade i den vedeldade bakugnen, doften av nygräddat tunnrbröd letade sig in i själen och mjukade upp en innifrån.

Det klurigaste var nog att försöka få till ”ämnena”, alltså själva degklumparna man bakar av. I januari ska jag dit igen, då ska jag försöka få med mig en riktig kamera också! Jag kan varmt rekommendera er att testa på tunnbrödbakning om ni inte gjort det.

2 svar till ”Tunnbrödbakning på Jamtli”

 1. Ja, inte konstigt att du inte fick till ämnena om du gjorde som bilden visar ovan. Har du aldrig bakat semlor? Samma princip. Sen äre ju så här att har du inte riktiga ämnen, dvs helrunda, bra jästa och fina utan veck, blir inte tunnbrödet varket runt, lättkavlat eller jämnkavlat överhuvudtaget och det blir lättare att bränna vid.
  Se till nästa gång att vända kakorna hela tiden medan du grädda, så slipp du få dom helsvarta ¨som på bilden. Som dietist måste du ju veta att bränt bröd är farligt.
  Mvh

  1. Hej du anonyme,
   den som gör ämnena på bilden är vår guide som dessutom gjorde mycket fina ämnen. En enda bild visar inte hur det gick till. Jag har aldrig bakat semlor men väl många andra typer av bröd, trots detta tyckte jag att tunnbröddegen var ganska så kladdig och svår för en ovan hand. Det är det som är det roliga med att gå på en liten ”prova-på-kurs”, man måste inte kunna göra det perfekt första gången. Inte heller behöver man vara proffs på att grädda kakorna första gången man provar.

   Visst är bränt bröd inte så bra, men däremot vill jag – som dietist – påpeka att det är det vi äter ofta som påverkar vår hälsa. En tunnbrödstut till jul som råkar ha en bränd kant spelar mindre roll för hälsan än det faktum att merparten av befolkningen i vårt avlånga land äter på tok för lite frukt och grönsaker, för mycket utrymmesmat och rör sig för lite.

   ”Det är inte det vi äter mellan jul och nyår, utan det vi äter mellan nyår och jul, som gör mest skillnad för hälsan”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: