Dags att banta?

Det nya året är här och med det kommer drömmar om ett nytt liv, en ny människa, ett löfte vid tolvslaget om att du det här året ska bli en lite bättre människa. Ett av de absolut vanligaste nyårslöftena är att banta.

Visst går det att bli en ny människa, börja träna, äta bra och ta hand om sig – och om man så vill och behöver, hitta en mer hälsosam kroppsvikt. Den största fällan är dock den som många faller i: bråttom, bråttom. Allt ska hända nu, och resultatet är att många frestas att hoppa på kvällstidningarnas idiotiska bantningstips. ”Hoppa över lunchen så lever du längre”. Jag undrar vilken kvalitet det blir på ett sådan liv? Är det inte bättre att äta så att man orkar leva här och nu, än att svälta sig och gå på sparlåga genom livet? ”Bli smal innan helgen med 72-timmarsdieten”. Visst kan du vägra ge kroppen det den behöver, tappa vätska och se lite slankare ut innan helgen, men vilka konsekvenser ger det för dig kropp?

Alla dieter fungerar om man följer dem. Problemet, den stora utmaningen, är det som kommer sedan.  Strikta dieter där du utesluter många livsmedel och där det finns en massa förbud leder oftast till att man till slut inte orkar följa sin kostplan längre. Känslan av att äntligen få äta kan leda till att man inte längre orkar fortsätta. Det är då väldigt lätt att ”äta igen” det man slitit för att tappa. Kom ihåg att kroppen inte är dum, den vill överleva och bantning ingår inte i planen för överlevnad. För att inte tala om vilka hälsokonsekvenser en del tokiga dieter kan leda till.

Ett frekvent dietande där du snabbt pressar ned kroppen i vikt leder också till att du tappar muskelmassa. Din kroppssammansättning påverkar din ämnesomsättning, och när du sedan slutar din diet så har du sänkt din ämnesomsättning och kanske också blivit väldigt trött på att inte äta – sugen på allt det där förbjudna. Du har tappat vikt, men du har inte förändrat den livsstil som från början gjorde att du gick upp i vikt. Resultatet? Det som kallas jojo-bantning. För varje bantningskur går du upp några kilo extra och blir mer frustrerad och förvirrad. Vilket är helt förståeligt. Detta är en av de största anledningarna till att dieter suger.

En annan tragisk påföljd av vårt ständiga dietande är att den lätt leder in på ätstörningarnas väg. Någonstans längs stigen är det lätt att tappa fattningen om vad som är ”normalt” att äta, och att svälta kroppen påverkar också vår hjärna och vår kroppsuppfattning. Det ena leder till det andra, och utan att man först anade det har man hamnat i en jobbig relation till sitt ätande. Innan du börjar fundera på hur du ska gå ned i vikt, så fundera på om du verkligen borde gå ned i vikt! Vi vet väl alla att de smala ideal som råder idag kan vara väldigt ohälsosamma och orealistiska för de flesta, men trots det så låter vi det krypa in under skinnet på oss, accepterar att det är våra kroppar det är fel på och inte den smala skyltdockan i fönstret. Sjukt, eller hur?

Vill du förändra din hälsa och din vikt, förändra din livsstil. Skit i alla korkade dieter den här gången, ge dig själv och din kropp en ärlig chans att hitta balans mellan hälsosam och god mat (det ena utesluter inte det andra!), träning, vila och skratt. Media är duktiga på att lyfta fram människor som lyckats gå ned i vikt genom någon galen diet. Det som däremot inte syns i media lika ofta är alla människor som faktiskt lyckats hitta en hälsosam vikt genom att äta allt, men inte alltid. Hälsosam kost utan totala förbud.

Jag själv står inte för några strikta renlevnadsteorier utan jag tror att det går att hitta en balans där man kan njuta av alla olika typer av mat, röra på sig för att må bra och orka med livet och allt man vill göra, och också hinna med att umgås med familj och vänner. Att må bra är så mycket mer än att bara äta hälsosam mat. Ett liv utan att kunna unna sig en pizza ibland vore enligt mig själv ett fattigare liv.

Låt 2013 bli ett hälsans år för kropp och själ, skrota dieterna en gång för alla, så att du kan uppnå ett resultat som gör att du aldrig behöver banta igen.

Rörelse är en viktig pusselbit i en hälsosam livsstil. Genom åren har mina mål med träningen varierat, men nu tränar jag framförallt för att må bra och få ut maximalt av livet.  Muskler vill jag förstås få på köpet! Strong is the new skinny…