Kokospanerad torsk med ingefära

Firren, firren, firren, den där svåra grejen som allt för många av oss i Sverige får för lite av. Undertecknad är inget undantag tyvärr. Det snackas ofta om feta fiskars fina fett, men även de magra fiskarna innehåller bra fett, om än i mindre mängd, samt en massa vitaminer som vi annars får i oss lite för lite av i Sverige, till exempel D-vitamin. Torsken ger visserligen inte lika mycket D-vitamin som laxen, men ändå mer än kyckling, nöt- och griskött. Fisk är sägs också vara en av de proteinkällor som mättar bäst.

Den här fisken är lättlagad och har en spännande och exotisk smak utan att innehålla tusen ingredienser. Panerad fisk går ofta hem hos barn också. Panering i mat drar åt sig mer fett än om man steker fisk eller kött som det är, därför kan det vara bra att tänka på vilken typ av fett man steker i. Använd gärna flytande margarin eller olja. Rapsolja är billigt och har dessutom en riktigt bra fettsammansättning, men flytande margarin tycker jag passar lite bättre till att steka panerad fisk i. Vill man dra ned på fettet i sin kost bör man spara paneringen till lite färre men festligare tillfällen. Har man svårt att få in fisk i sin kost så kan ju just fiskdagen få bjuda på den lyxiga paneringen, eller hur?

Kokospanerad fisk med ingefära, potatis och yoghurtdressing
400 g/4 filéer av MSC/KRAV-märkt torsk eller annan vitfisk
ca 2,5 dl riven kokos
ca 5 cm skalad färsk ingefära
ca 0,75-1 tsk salt
några drag med svartpepparkvarnen
1 ägg eller vatten

  • Tina fiskfiléerna om de är frysta.
  • Riv färsk ingefära fint. Häll upp kokos på ett fat och tillsätt ingefära, salt och svartpeppar. Blanda om ordentligt.
  • Doppa fiskfiléerna i uppvispat ägg eller vatten och vänd sedan runt i paneringen. Jag ”trycka fast” paneringen så att den håller. Lägg de panerade filéerna på ett fat/skärbräda.
  • Värm upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt flytande margarin (eller rapsolja) och lägg försiktigt i fiskfiléerna. Ett tips är att vända på fisken när du lägger i den, så att den sida som låg emot skärbrädan ligger uppåt. Då ser du om det lossnat panering och du kan enkelt skrapa upp det och trycka fast det på fisken igen.
  • Servera fisken med kokt potatis, kokt broccoli och limeyoghurten nedanför.

Limeyoghurt till firren

Lägg upp ca 1-1,5 dl medelhavsyoghurt i en skål, beroende på hur mycket sås du tror går åt. Pressa i en halv lime. Tillsätt ca ett krm sambal oelek, en nypa salt, svartpeppar och lite riven ingefära. Smaka dig fram till hur kryddstarkt du vill ha det. Blanda runt och servera till fisken.