Chokladganache


foto: Micke Sundelin

Det här är en dessert för dig som älskar choklad. På nyårsafton var vi ett gäng på över 20 personer som samlades och åt middag på en bygdegård i Rossön och då lagade jag denna chokladganache, som vi har Jamie Oliver att tacka för receptet. Den gick utmärkt smidigt att laga till flera, så det är att rekommendera om du ska bjuda många på middag.

Orginalreceptet ger en lite större portion men eftersom många brukar tycka det blir för mäktigt så har jag minskat det något – tro mig, du kommer inte bli besviken ändå.

Chokladganache med mandarin (4 port)

100 g mörk choklad 70 %
1 tsk smör
150 g vispgrädde
1 halv nypa salt
skal från 1 clementin

Clementiner att servera i klyftor till, mängd efter smak helt enkelt. Tänk på att den du tar skalet från inte kan användas, så köp en extra till det.

  • Dela chokladen i bitar och smält den i en skål över kokande vattenbad.
  • Tillsätt grädde, salt och smör och rör runt tills allt blandar sig till en fin smet. Riv i clementinskal och rör runt.
  • Häll upp i serveringsskålar. Dekorera på valfritt sätt, t ex som på bilden. Ställ i kylen en stund. Smeten blir då lite hårdare. Om du vill ha den mjuk kan du bara låta den svalna lätt innan servering. Vill du ha den hårdare låter du den stå längre i kylen.
  • Servera tillsammans med clementinklyftor och ev. kakor att doppa i om du vill ha någon extra.