Himmelska fruktbollar – fikabröd med mervärde

Jag har som bekant inte mycket till övers för dieter, men nog kan man plocka inspiration från det gigantiska flödet av hälsotips och recept, även om man inte köper hela konceptet rakt av. I rawfood-rörelsen gillar man att göra efterrätter och fikabröd i rawfoodanda som en del av kosten och det är därifrån jag fick inspiration till att försöka mig på att göra fruktbollar.

Idén är ganska god tycker jag, i dubbel mening. Om man vill hålla sig till en näringsrik och hälsosam kost men ändå är sugen på något gott, varför inte möta sig själv halva vägen och göra en desset eller fikabröd som både är god och näringsrik?

Torkad frukt innehåller en hel del sockerarter och ger liksom nötter förhållandevis mycket energi per 100g. Skillnaden mellan att äta torkad frukt och att äta gelégodis är att frukt ju ger så mycket mer än bara kolhydrater. Mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter finns kvar, och tillsammans med nötter så blir de ett energirikt och näringspumpat mellanmål. Varför inte ta en fruktboll som gofika efter ett träningspass, när kroppen är mer redo än någonsin att fylla på energilagren?

Och ja, det är fortfarande okej att unna sig en hederlig kaka då och då. Smaka bara först på de här fruktbollarna och säg vilken kaka som smakar godare? Använd gärna ekologiska varor så blir de ännu godare.

Fruktbollar (10 st)

50 g (2st) torkade fikon
40 g (5 st) torkade osvavlade/ekologiska aprikoser (de är mjukare och godare än vanliga)
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl torkad sötmandel
1/2 dl torkade tranbär
1/2 dl russin, svarta eller gula
1 ruta mörk choklad (jag använde 86 %)

  • Skär bort eventuella kvistfästen från de torkade fikonen, och skär i mindre bitar.
  • Skär aprikoserna i mindre bitar.
  • Skär eller bryt chokladen i mindre bitar. (Det går att öka mängden choklad upp till 50 g om man vill.)
  • Mixa alla ingredienser till en massa. Mixa den dock inte helt slät, det blir vackert och gott med lite bitar. Massan är ganska tungmixad så använd gärna en kraftig mixer. (Jag brände sönder min stavmixertillsats med den här smeten….)
  • Rulla massan till 10 runda bollar. Varje boll innehåller ca 90 kcal.

Ett svar till ”Himmelska fruktbollar – fikabröd med mervärde”

  1. […] Off Himmelska fruktbollar – fikabröd med mervärde – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 01/29/2013 Örnsköldsviks AllehandaHimmelska fruktbollar – fikabröd […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: