Vegetarisk måndag: Thai-svenska kålrullar

Tänk vilken otrolig mångfald resor och invandring har gett till matlagningen i våra svenska hem. Spännande utländska kryddor, recept, inspiration  och nya influenser blandas med vår hederliga svenska husmanskost och skapar nya rätter varje dag där ute i köken.

När jag ställde fram min mattallrik på bordet kände jag mig riktigt stolt: jag har äntligen provat på att göra vårrullar(eller nästan i alla fall), som jag älskar men aldrig har lagat tidigare. Det var inte alls så svårt! Eftersom jag inte kunde hitta sån där deg man använder till vårrullar så fick det istället bli kålrullar, en blandning av vårrullar och kåldolmar – Sverige möter Thailand!

Det här receptet är långt ifrån perfekt och kommer från en som aldrig gjort vårrullar – eller kåldolmar för den delen – men jag hoppas att det kan inspirera er ändå!

Kålrullar (ca 2-3 port)

3 morötter
1 burk konserverad svamp
1 förp. salladslökar
2 vitlöksklyftor
1-2 msk Rapsolja
200 g böngroddar
2 msk kinesisk soya
1 tsk sambal oelek
1 paket glasnudlar
1 vitkål

  • Sätt på en gryta med vatten till nudlarna.
  • Sätt på en stor gryta vatten att koka vitkålsblad i. När vattnet kokar lägger du i hela blad från vitkålen som du kokar tills de är mjuka medan du förbereder fyllningen.
  • Skala och strimla morötterna, finhacka vitlöken och svampen, rensa och skiva salladslöken. Woka grönsakerna i en het panna.
  • Koka upp vatten och lägg i glasnudlarna en mycket kort stund. Ta upp dem och häll av vattnet, blanda sen ner dem i de wokade grönsakerna. Klipp sönder nudlarna med en sax för att få dem att blanda sig med grönsakerna.
  • Tillsätt soja och sambal oelek, rör om och ta pannan från värmen.
  • Tag upp ett kokt vitkålsblad på arbetsbänken och fördela röran på bladet. Vik ihop till ett paket. Upprepa med nästa blad och fortsätt tills du har fått ihop önskat antal.
  • Servera med sweet chili sås.