Pasta bolognese à la Jamie Oliver

Här hemma lagas det mat för fulla muggar, ibland flera rätter om dagen. Allt för att få klart matbladen som jag jobbar med att göra. Jag kan skatta mig lycklig som får jobba med det jag gör – kreativt, omväxlande och riktigt gott också. Hur kul det än är så tar det massor av tid så ni får ursäkta att det dröjer med svar på kommentarer, kära läsare!

Som kompensation för den här tråkiga bloggtorkan så tänkte jag bjuda på ett av recepten som jag stått och kockat med. Inspirationen kommer från Jamie Oliver som är en av mina favoritkockar. Som ni vet så gillar jag att ta inspiration från kokböcker, men jag gör alltid min egen tvist på maten, byter ut och, enligt mig, förbättrar.

Grönsaker och rotfrukter gör din köttfärssås både hälsosammare och mer smakfull. Genom att nötfärsen får tillagas genom att du kokar den i tomatsåsen istället för att steka kan man minska fetthalten i maten och få plats med god parmesan som tillför smak. Att ha grönsakerna i maten istället för bredvid är ett bra sätt att bjuda grönsaker till den som annars är kräsen på den fronten.

Gör gärna pastasåsen i god tid så att den får tid att puttra ca en timme – eller kanske dagen före? Som man brukar säga – en gryta blir nästan godare dagen efter. Vad menar man med det? Den blir godare dagen efter! Har du bråttom så går det att korta ned tiden som grytan puttrar.

Pasta bolognese med parmesan
4 portioner

500 g nötfärs 10%
2 förp. krossade tomater
2 mellanstora gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar stjälkselleri
½ msk olivolja
2 teskedar oregano
ca 2 salt
Svartpeppar
50 g parmesan
1 kruka färsk basilika
ca 280 g spaghetti eller penne* (gärna fullkorn)

  • Skala och hacka lök, vitlök, morötter och sköljd selleri fint.Under tiden värmer du en stor gryta/panna på spisen på medelvärme.
  • Häll i olivoljan, tillsätt grönsakerna, oregano, salt och peppar och låt dem fräsa ca 7 minuter. Rör om då och då.
  • När grönsakerna mjuknat något tillsätter du köttfärs som du sprider ut delar med slev eller trägaffel. Tillsätt krossade tomater. Fyll en av tomatburkarna till hälften med vatten och häll i grytan. Koka upp och lått puttra, 30-60 minuter.
  • Koka upp vatten i en kastrull och lägg i pastan så att den är klar när såsen blir färdig.
  • Riv ca ⅔ av parmesanosten och tillsätt i grytan. Skölj basilikan, plocka av bladen och grovhacka och finhacka stjälkarna. Spara några fina blad till servering och tillsätt resten till grytan. Spara några fina blad till servering.
  • Smaka av med salt, peppar och eventuellt andra kryddor om du vill.
  • Koka pasta enligt instruktioner på förpackningen. Häll av vattnet från pastan och häll tillbaka pastan i grytan.
  • Tillsätt hälften av pastasåsen. Blanda runt ordentligt och häll sedan upp pastan i djuptallrikar. Toppa med resten av pastasåsen, riv över resten av parmesanosten och garnera med några basilikablad. Bon apétite!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: