Omelett till frukost

Ägg är ett riktigt superslivsmedel – tänk bara att ägget kan ge den lilla kycklingen allt den behöver för att utvecklas.  Ägg innehåller alla de aminosyror som är livsnödvändiga för människan och dessutom de flesta vitaminer och mineraler vi behöver, bland annat betydelsefulla mängder av järn, kalium, kalcium, selen, koppasr magnesium och zink samt de flesta vattenlösliga B-vitaminerna..  En del äter bara äggvitan för att minska sitt fettintag. Då går man tyvärr miste om de fina fettlösliga vitaminerna A, D, E och K som finns framförallt i äggets gula.

Eftersom min kära fästman fick rycka ut på jour i morse så hoppade jag upp ur sängen som en entusiastisk fästmö i akt och mening att laga till en riktigt bra frukost som han skulle kunna stå sig på länge. Tittar runt i köket: inget bröd, ingen frukt, ingen söndagsjuice, men väl en massa ägg, lök, skinka, spenat, tomater och parmesanost!

Resultatet blev såklart en omelett och det är ju inte fy skam. Såhär kan man vispa ihop en omelett:

Knäck ägg i en skål, tillsätt 1/2 krm salt+1 msk vätska/ägg (mjölk, vatten, grädde efter smak). Krydda med t ex svartpeppar.

Fräs lök och skinka i en stekpanna. Tillsätt äggstanningen och stek på låg värme så att ägget hinner stelna utan att brännas vid. Tillsätt tomater och riv över ost. Vik ihop omeletten och servera tillsammans med bladspenat.

Vad blev det för frukost hemma hos er idag?