Naturligtvis?

Kan man göra annat än att älska sitt jobb en sådan här morgon? Eftersom jag har möte med dietkockarna i eftermiddag så får jobbet på Kostenheten vänta en stund, och så börjar jag morgonen med att göra klart en matsedel till Matbladet. Att kunna sitta på ett café med en god kopp kaffe och jobba med mat, det är livskvalitet för mig. Jobb är inte allt, men eftersom jag jobbar med mat, ett av mina största intressen, så blir det en viktig del av livet.

När jag surfade runt lite så dök jag på en artikel om det finns en vattenläcka i Övik som gör att alla Öviksbor måste koka vattnet. Min mamma hade en kommenterat det här på facebook: ” Det berör inte mig, jag tar vatten från en vattenpöl – det ska ju vara naturligt utan tillsatser!”

Visst var det ett skämt, men det väckte en fråga och en fundering hos mig som jag ofta tänker på: vad är det vi kallar naturligt, och var går gränsen där naturligt inte längre är hälsosamt? Naturlig mat har ju varit på tapeten ett bra tag, och det för mycket gott med sig i form av märkningar som ”Äkta vara”, en större medvetenhet om mat och hälsa och även om klimatsmart mat.

Men: när vi hellre dricker standardmjölk än mellanmjölk för att det är naturligt, då? Eller när vi väljer att dricka opastöriserad mjölk? Blir vi då gynnade av det naturliga?

Standardmjölk är inte naturligt, mjölken kommer inte ur spenarna i form av 3 % mjölk. Genom att välja standardmjölk går vi miste om det D-vitamin som tillsätts i lätt- och mellanmjölk, och eftersom D-vitamin är något som väldigt många får i sig för lite av så tycker jag det är en stor förlust. Själv dricker jag ju laktosfri mjölk och väljer gärna Valios mjölk just eftersom den innehåller mer D-vitamin. Laktosfri mjölk är ju inte heller naturligt – ändå mår jag bättre av att dricka den än att dricka vanlig mjölk.

Opastöriserad mjölk är mer naturligt än den mjölk vi får i förpackningar i mataffären – men är den bättre för oss? Opastöriserad mjölk innehåller bakterier som ha potential att göra oss sjuka, vilket är anledningen till att mjölken hettas upp för att göras mer säker att dricka.

Jag är för naturlig mat där det handlar om att välja bra råvaror istället för hel- och halvfabrikat, där smaken kommer från råvaran och inte från tillsatser. Riktig mat är bra.  På så vis kan man själv kontrollera vad man får i sig – för att inte tala om hur mycket roligare och godare det blir. Jag vill däremot väcka tanken hos dig som läser: vad är det vi kallar naturlig mat?

Kommentera och berätta hur du tänker om naturlig mat!

3 svar till ”Naturligtvis?”

 1. ja du har så rätt, flugsvamp är ju också naturligt men det är ingen som plockar den och gör en svampsås (inte medvetet iallafall).
  Är det naturligt om det växer i form av en planta men inte om det framställs i laboratorium, jag tänker ”naturligtvis” på Stevia där slagordet verkligen är ”naturligt” något som jag skrev ett inlägg om igår:) http://barnsmat.blogspot.no/2013/03/stevia-ar-det-sa-tryggt-och-naturligt.html

  Jag är för naturlig mat men inte för obehandlad mat som potentiellt kan innehålla paraciter och bakterier, jag är för naturlig mat där jag vet vart maten kommer ifrån, vad den består av och att den inte påverkar vår miljö eller min kropp negativt.

  Kul med fler dietister som bloggar! Har du läst i Umeå mån tro?

  1. Ja jag tycker det är viktigt att dietister syns i olika medier, om man har förmågan att göra det på ett bra sätt såklart! Ja jag har läst i Umeå, tog examen för ca ett år sedan! Du då?

   1. Ja Umeå här med examen för 5 år sen. Jisses tiden går fort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: