Naturligtvis?

Kan man göra annat än att älska sitt jobb en sådan här morgon? Eftersom jag har möte med dietkockarna i eftermiddag så får jobbet på Kostenheten vänta en stund, och så börjar jag morgonen med att göra klart en matsedel till Matbladet. Att kunna sitta på ett café med en god kopp kaffe och jobba med mat, det är livskvalitet för mig. Jobb är inte allt, men eftersom jag jobbar med mat, ett av mina största intressen, så blir det en viktig del av livet.

När jag surfade runt lite så dök jag på en artikel om det finns en vattenläcka i Övik som gör att alla Öviksbor måste koka vattnet. Min mamma hade en kommenterat det här på facebook: ” Det berör inte mig, jag tar vatten från en vattenpöl – det ska ju vara naturligt utan tillsatser!”

Visst var det ett skämt, men det väckte en fråga och en fundering hos mig som jag ofta tänker på: vad är det vi kallar naturligt, och var går gränsen där naturligt inte längre är hälsosamt? Naturlig mat har ju varit på tapeten ett bra tag, och det för mycket gott med sig i form av märkningar som ”Äkta vara”, en större medvetenhet om mat och hälsa och även om klimatsmart mat.

Men: när vi hellre dricker standardmjölk än mellanmjölk för att det är naturligt, då? Eller när vi väljer att dricka opastöriserad mjölk? Blir vi då gynnade av det naturliga?

Standardmjölk är inte naturligt, mjölken kommer inte ur spenarna i form av 3 % mjölk. Genom att välja standardmjölk går vi miste om det D-vitamin som tillsätts i lätt- och mellanmjölk, och eftersom D-vitamin är något som väldigt många får i sig för lite av så tycker jag det är en stor förlust. Själv dricker jag ju laktosfri mjölk och väljer gärna Valios mjölk just eftersom den innehåller mer D-vitamin. Laktosfri mjölk är ju inte heller naturligt – ändå mår jag bättre av att dricka den än att dricka vanlig mjölk.

Opastöriserad mjölk är mer naturligt än den mjölk vi får i förpackningar i mataffären – men är den bättre för oss? Opastöriserad mjölk innehåller bakterier som ha potential att göra oss sjuka, vilket är anledningen till att mjölken hettas upp för att göras mer säker att dricka.

Jag är för naturlig mat där det handlar om att välja bra råvaror istället för hel- och halvfabrikat, där smaken kommer från råvaran och inte från tillsatser. Riktig mat är bra.  På så vis kan man själv kontrollera vad man får i sig – för att inte tala om hur mycket roligare och godare det blir. Jag vill däremot väcka tanken hos dig som läser: vad är det vi kallar naturlig mat?

Kommentera och berätta hur du tänker om naturlig mat!