Äppel- och banansmoothie med vetegroddar

Nytt år, nya möjligheter. Är du en av dem som har planer på att införa några goda vanor på matfronten? Då vill jag slå ett slag för smoothien, ett gott och enkelt sätt att få i sig mer frukt och bär – och grönsaker, beroende på hur äventyrlig man är.

Smoothies är min favorit på frukostbordet. Det är så lätt att slänga ihop några goda ingredienser i ett glas, bara köra ned stavmixern direkt i glaset och vips ha något lättätet, lyxigt och näringsrikt att börja dagen med. Jag kan nästan garantera att det är lättare att få ”kräsna” familjemedlemmar att intaga lite frukt på detta sätt än att bara ställa fram några äpplen i en fruktskål.

En smoothie kan också  vara ett enkelt steg in i köksexperimentens värld. Variera frukt, bär och kanske grönsaker efter smak och säsong, använd havre- soja- mandelmjölk eller vanlig hederlig komjölk och hitta nya spännande varianter eller bara en personlig enkel favorit som funkar. Kom ihåg att titta efter berikade varianter av havre- och sojamjölk, så får du också i dig kalcium, d-vitamin och B12 i ungefär samma mängder som finns i mjölk. När det gäller den vanliga mjölken är lätt- och mellanvarianterna berikade med D-vitamin.

Frukt eller bär och mjölk och/eller yoghurt, där har du grunden. Banan är bra för att tillföra naturlig sötma, som alternativ till honung och söt yoghurt som förvisso är mycket goda att använda.

Den här äppel- och banansmoothien blir extra näringsrik med hjälp av vetegroddar. Vetegroddar är den innersta delen av vetekornet, där det är packat med protein, vitaminer och mineraler för att en planta ska kunna växa upp.

Äppel- och banansmoothie med vetegroddar
(1 portion)
1/2 äpple med skal
1/2 banan
1 dl lättmjölk
1 dl lättyoghurt (naturell)
1/2 dl vetegroddar

1. Skölj äpplet noga. Kärna ur och skär i bitar. Skala och skär banan i bitar.
2. Mixa alla ingredienser till en ganska slät smoothie.

Näringsinnehåll
Energi: 234 kcal, 13,2 g protein, 3 g fett, 35,7 g kolhydrater 4,5 g kostfibrer


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: