Laxpaket med morötter och tomat

 Att något så enkelt kan bli så gott beror på en sak: råvarorna. Min erfarenhet av fisk är att om du köper den billigaste laxen du hittar kommer det troligen inte att bli så gott, så lägg gärna lite extra energi och pengar på en sjyst fisk, så har du här en helt fantastisk och lättlagad fiskrätt som enligt mig passar både vardag och helg. Äkta smör får det gärna vara också, det ger bästa smaken.

Ett tips för att få tag på lax av bra kvalitet till bra pris är att passa på när stormarknaderna har extrapris. Någon gång i månaden brukar man kunna hitta en filéad laxsida för långt under hundringen i kilopris. Jag brukar ibland köpa dessa och sedan skära upp portionsbitar när jag kommer hem och frysa in en eller flera portioner i fryspåsar. Dessa laxbitar brukar smaka mycket bättre än många av de färdiga portionsbitarna som finns i handeln. Nackdelen är att jag sällan sett MSC-märkning eller någon annan märkning som garanterar hållbart fiske på dessa, vilket jag försöker vara noga med när jag köper fisk.

Laxpaket med morötter och tomat (4 port)
Potatis 4 port (ca 12 st normalstora kan vara lagom)
Aluminiumfolie att lägga fisken på

4 portioner lax (ca 500 g) färsk eller tinad
ca 50 g smör
250 g baby plommontomater/körsbärstomater
2 stora eller 4 små morötter
Dill, färsk eller frusen
2 citroner
Salt
Svartpeppar
Bladspenat (kan uteslutas eller bytas mot annan grönsak)

1. Sätt potatisen på kokning i en gryta som är stor nog att rymma laxpaketen så småningom.
2. Lägg ut fyra bitar aluminiumfolie. Lägg en klick smör i mitten på varje och placera en laxportion ovanpå.
2. Skala morötter och skär i tunna stänger. Skölj och dela tomaterna i två delar. Fördela morötter och tomater runt fisken. Salta och peppra över fisk och grönsaker.
3. Strö dill över fisken. Skala och skiva citronerna och lägg dem ovanpå fiskbitarna. Stäng igen foliepaketen. När potatisen är halvt igenomkokt lägger du fiskpaketen ovanpå den kokande potatisen och lägger på locket. (Det tar ca 10 minuter för fisken att bli klar)
4. När potatisen är genomkokt tar du upp fiskpaketen. Öppna gärna ett paket och kontrollera att fisken är färdig.
5. Som tillbehör kan du lägga lite sköljd färsk bladspenat i en sil och låta ångkokas under lock på potatisgrytan en liten stund.

Servering: Häll gärna ut fisken, grönsakerna och den goda skyn från foliepaketet på tallriken och låt den skalade potatisen ta upp de goda smakerna.

3 svar till ”Laxpaket med morötter och tomat”

 1. […] finns recept på currygryta, jag har aldrig testat färdig grytbas, men det låter enkelt. Laxpaket med morötter och tomat lät också spännande. Jag hittade också ett inlägg om livsstilsförändringar som […]

 2. Inspirerande blogg du har! Förresten, du bord prov att lägga i purjolök i laxpaketen också – himmelskt god kombination med citronen, tomaten och laxen!

  Nu vet inte jag om du kan svara på dethär, men jag mår alltid illa efter att jag ätit. Vet inte vad det beror på men det är fruktansvärt. Spelar ingen roll om jag äter en full måltid eller bara ett mellanmål – jag mår alltid illa. Har du någonsin känt så eller har du någon som helst aning om vad man bör göra åt det?

  1. Tack så mycket! Purjolök låter som en mycket god idé, det får jag lägga till nästa gång.

   Angående illamående efter måltid så tänker jag på antingen det som man i vardagligt tal ofta kallar för ”magkatarr”, eller på gallsten som också kan skapa illamående och ont i mellangärdet efter måltid. Jag är dock ingen läkare och arbetar inte heller med patientbedömningar så detta är bara lösa tankar från mig. Jag tycker du ska kontakta hälsovården och prata om detta, låter jobbigt att må illa hela tiden! Det finns med stor sannolikhet saker som kan göra att du mår bättre bara du kommer tillrätta med var problemet sitter.

   Ta hand om dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: