Potatislimpa med kummin

Lyckan i en liten ask måste vara nygräddat bröd med gott pålägg. Att använda potatis i brödet är ett smart sätt att ta vara på potatis som blir över efter middagen. Dessutom får du ett mer näringsrikt och saftigare bröd på kuppen.

Det här brödet har jag konverterat från ett surdegsbröd till ett jästbröd och resultatet blev underbart. Receptet ger två rejäla limpor av ett mjukt, milt men smakrikt bröd med lätt kumminsmak som passar fint till vardagsfrukost.

Om du har en hushållsassistent som kan knåda bröd är det dags att ta fram den, eller montera degkrokarna på elvispen, eftersom det här är en ganska tung deg. En ordentlig bearbetning ger ett fint bröd.

Potatislimpa med kummin

4,5 dl grovt rågmjöl
1 pkt jäst ( 50 g)
3,5 dl ljummet vatten
300 g mosad kokt kall potatis
2 dl filmjölk
2 msk honung
1 msk salt
3 tsk hel kummin
10 dl vetemjöl (gärna specialvetemjöl)

1. Om du använder färsk jäst, börja med att röra ut jästen i lite av det ljumma vattnet. Använder du torrjäst, blanda det med rågmjölet. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och bearbeta degen ordentligt, ca 10 minuter med degblandare och gärna något längre tid med degkrokar eller för hand. Degen ska vara ganska kladdig men ha bra spänst när den är klar.

2. Täck över degbunken och låt degen jäsa till dubbel storlek

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda varje bit lätt och forma till avlånga limpor. Lägg dem på ett bakplåtspapper med skarven nedåt, eller i en väl mjölad jäsningskorg med skarven uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Du vet att limporna är färdigjästa genom att försiktigt trycka ned fingret på degen. Det ska då bli en liten grop som sedan höjs tillbaka när du tar bort fingret.

4. Sätt in en plåt nederst i ugnen och en annan plåt högre upp. Värm ugnen till 275 grader i god tid. Tag ut den översta plåten och för över bakplåtspapperen med bröden på den heta plåten, eller lägg bakplåtspapper på plåten och stjälp upp bröden på dessa. Gör några snitt på bröden med vass kniv och sätt in bröden i ugnen. Kasta in ett par isbitar på den understa plåten och stäng ugnen.

5. Efter 15 minuter vädrar du ut ångan (akta så du inte bränner dig!) och sänker temperaturen till 200 grader. Grädda brödet ytterligare 15-20 minuter. Tag ut och låt svalna på galler.

Måste det vara så krångligt? Förfarandet med att baka brödet på en förupphettat plåt och med isbitar som ger ånga ger en extra dimension, men det går också bra att göra ”som vanligt” och sätta in brödet i ugnen på en kall plåt utan isbitar. Vill man kan man istället för isbitar använda sig av en blomspruta. Fukten i ugnen ger en fin skorpa och den förupphettade plåten ger dig en ”stenugnseffekt”.

2 svar till ”Potatislimpa med kummin”

  1. Vilken härlig oh inspirerad blogg du har. Börja förra året att ta tag i min hälsa och gå ner lite kg för må bättre. Gick bra första veckorna men sen tog det stop men kom igång igen men tog stop igen runt jul och ny år. Men 2014år ska bli bättre år inom hälsan för mig och jag tror inte på alla dieter som finns som 5:2 och viktväktarna och andra. Jag har ändrat min motion och annan träning och äter bättre. Har nu också börjat få stöd av en kille kompis som är inne i träning och kost. Men han bygger muskler men han stöttar mig nu och ger bra råd och nu är jag på träningen mer än nånsin. Så ska kolla in din blogg mer för jag behöver nya saker och testa och se om det är något för mig att äta. 🙂

    1. Vad roligt! Hoppas att det går bra för dig med ditt nya liv och att hittar inspiration och goda recept här 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: