Laxburgare med mangosalsa och coleslaw

laxburgare med mangosalsa annica långvall dietistMin favoritfisk so far? Ja jag erkänner, det är lax. Lax är enkelt att få tag på och enkelt att få till, dessutom är det så mycket fina fetter och D-vitamin i denna fantastiska firre.  Jag skulle inte tacka nej till en nyfiskad röding tillagad på en stenhäll i stormkök heller men laxen känns åtminstone för mig mer åtkomlig.

Det här är ett av recepten jag lagade när jag planerade menyer till Matbladet och det blev precis så gott som det ser ut. Passa på att testa nu när man kan hitta mango i matbutiken till ett hyffsat pris.

Laxburgare med Mangosalsa och coleslaw

Mangosalsa:
1 mango
2 tomater
1 lime
svartpeppar

Laxburgare:
500 g lax
1 ägg
2 msk sweet chilisås
1 msk vetemjöl/potatismjöl
1 tsk salt
svartpeppar
70 g  (1 liten påse) ruccola
4 st hamburgerbröd eller rågbröd
rapsolja till stekning

Coleslaw:
100 g rödkål
1 stor morot
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk majonnäs
salt
svartpeppar

1.Börja med salsan. Skär bort kärnan ut mangon och skala den genom att dra eller skära bort skalet. Tärna/hacka mangon fint.  Skär tomaterna i halvor och pressa ur kärnorna och vätskan. Fintärna tomatköttet. Blanda mango och tomat med saften från en lime. Smaka av med peppar.

2. Skär laxen i små tärningar. Lägg lax, ägg, salt, sweet chilisås, vetemjöl/potatismjöl och svartpeppar i en matberedare. Mixa hastigt ihop till en jämn smet. Mixa inte för länge, då blir burgarna sega. Färsen blir ganska lös.

3. Häll lite rapsolja på en skärbräda. Forma 4 st biffar av färsen och lägg på skärbrädan. Smörj även ovansidan med lite rapsolja.

4. Värm en stekpanna eller grillpanna och stek burgarna på låg-medelvärme på båda sidor tills de är genomstekta, ca 2-3 minuter per sida.

5. Skölj och strimla rödkål, skala och riv morot och blanda med yoghurt och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

6. Värm eventuellt brödet i en brödrost. Skölj ruccola. Lägg ihop laxburgarna: Börja med bröd, ruccola och salsa. Lägg på fiskbiffen, lite mer salsa och de sista brödskivorna. Salsan som blir över kan serveras bredvid tillsammans med coleslaw.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: