Hälsosammare alternativ till vardagsmaten

Behöver man bli vegan eller hälsoguru för att få i sig mer näring? Nej, såklart inte. Vill du börja äta hälsosammare föreslår jag att du gör små gradvis förändringar som känns ok i din vardag. Visst kan det kännas lockande att bli en kanin och springa fort som tusan genom hälsoloppet, men kom ihåg – det var till slut den kloka, långsamma sköldpaddan som vann loppet…

Till lunch äter jag själv gärna en vegansk råkosttallrik men hemma med familjen är det inte lika gångbart. Där försöker jag göra hälsosammare varianter av klassisk husmanskost. Vissa dagar blir det vegetariskt, och vissa dagar blir det korv, en kompromiss helt enkelt. Men även de dagar då det är korv och mos på menyn så finns grönsakerna med i bilden. En god favorit till ugnsstekt korv är att lägga med hela tomater som får bakas i ugnen tillsammans med falukorv. Med grönsaker som tillbehör tycker vi här hemma att maten blir både godare och mer mättande.

Ofta kan man behålla grunden i ett recept men göra några förändringar och vips så får man en bättre måltid. Det handlar ofta om att dra ned på socker och vitt mjöl och istället lägga till mer grönsaker, frukt och bär och använda fullkorn.

Här nedan har jag listat några exempel på enkla förändringar som du kan göra för att göra vardagen lite hälsosammare – ingenting särskilt radikalt, men visst kan man behöva vänja sig, prova mer än en gång innan det blir en vana som man älskar. Av erfarenhet vet jag att många som känner sig tvekande till den här typen av förändringar faktiskt upptäcker att det var riktigt lyckat – bara man får testa.

 • Havregrynsgröt med sylt och mjölk –> Havregrynsgröt med havrekli, psylliumfrön, toppad med färsk frukt i bitar, med mjölk
  bovetegröt med banan och körsbär
 •  Pannkaka av vetemjöl stekt i smör med sylt –>Pannkakor med minst hälften havremjöl, stekt i rapsolja, smör- och oljeblandning/flytande margarin eller kokosolja, serverad med blåbär, banan och keso
  3 skrädmjölspannkakor
 • Limpmacka med smör, ost och skinka –>Grovt osötat bröd med avokado, skinka och keso, smaksatt med en gnutta svartpeppar. Även finhackad rödlök gör sig fint på smörgås tillsammans med avokado.
  avokadomacka blåbärssmoothie
 • Sötad fruktyoghurt med crunchmusli –> Naturell yoghurt med bär och vaniljpulver, nyckelhålsmärkt musli (finns även crunchvariant), pumpafrön
  mangoyo
 • Makaronipudding med korv toppad med gratängost –> Makaronipudding med skinka och grönsaker blandat i gratängen, toppad med mager ost, servera med vitkålssallad, eller som på bilden, en makaronipudding med mager nötfärs och riven morot, toppad med tomat och serverad med spenat
  pastagratäng med köttfärs och grönsaker
 •  Köttfärssås och spaghetti –>Köttfärssås med rotsaker och ev. lite bönor, fullkornspasta, serverat med vitkålssallad
  lasagne6
 • Sist men inte minst – planera din matsedel för veckan och beräkna mängderna så att det finns till matlådor. Med mat hemifrån är det du som har kontroll på vad som finns i lådan. Köp en liten burk i lagom storlek som du kan ha kall sallad, råkost eller grönsaksbitar i de dagar då varma grönsaker inte passar lika bra till maten. matlåda lax dillstuvad potatis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: