Syrlig supersmoothie med röda vinbär och lingon

smoothie vinbär och lingon 3Vem gillar inte bär? Själv vill jag gärna äta bär varje dag, dels för att de är så goda och vackra men också för de otroliga hälsofördelar som finns med olika typer av bär. Blåbär, hallon och jordgubbar är väl troligen de mest populära bären för smoothies. Att köpa dessa bär i butik kan dock vara dyrt och att plocka dem tar tid. Själv plockar jag gärna bär men jag har många gånger tänkt att det vore smidigt om man kunde använda mer ”lättplockade” bär till vardags och inte bara de där delikata blåbären som i sin ömtålighet tar både tid att plocka och att rensa. Lingon och vinbär har figurerat i mitt huvud men det är inte riktigt förrän nu som jag har fattat hur otroligt goda och perfekta de är för just detta ändamål!

Imorse slängde jag nämligen ihop en av de absolut godaste smoothies jag någonsin druckit, en syrlig och söt rosa dröm innehållande både lingon och röda vinbär som ju båda är väldigt lättplockade och enkla att hantera eftersom de är lite tåligare och därför lättare att rensa enligt mig. Ju fler bär man har att variera mellan i sin kost desto fler näringsämnen får man i sig. Näringsinnehållet i olika typer av bär skiljer sig nämligen åt en hel del. Jordgubbar är till exempel rika på folat men inte på vitamin K, medan röda och svarta vinbär är en utmärkt källa till vitamin K men inte till folat. Röda och svarta vinbär är dessutom en otroligt bra källa till vitamin C.

Lingon innehåller inte lika mycket C-vitamin men är trots detta ett riktigt superbär. En studie* gjord på möss visade att lingon gav goda värden på blodsocker, kolesterol och vikt hos möss som fått äta en kost med mycket fett, medan den så kallade ”superbäret” acai tvärtom påverkade försöksmössen negativt. Man tror att denna hälsosamma effekt beror på lingonens rikliga innehåll av polyfenoler. Forskarna berättar själv att de börjat äta lingon varje dag efter studien… Visst är det kanon att vi inte behöver betala hutlösa priser för att köpa exotiska acaibär, utan kan frossa i närodlade superbär direkt från våra egna skogar?

Både röda vinbär och lingon är också rika på E-vitamin, som liksom C-vitamin och polyfenoler är en antioxidant som skyddar kroppens celler emot fria radikaler. Sammantaget är den här smoothien alltså en riktig supersmoothie!

Till frukost idag kombinerade jag smoothies med knäckemackor toppade med avokado (istället för smör), skinka och tomat vilket är en mycket god kombination. Vill man göra en vegetarisk variant kan man byta ut skinkan emot keso och krydda med lite svartpeppar och några korn salt om man vill.

smoothie vinbär och lingon 1

Syrlig smoothie med vinbär och lingon

Mängderna i receptet är ungefärliga. Till vardags mäter jag sällan när jag gör en smoothie, utan jag tar ett stort glas som jag fyller ungefär till hälften med frukt eller bär, sedan häller jag i mjölk, yoghurt och kvarg i olika proportioner beroende på vad jag vill. Vill jag ha en mer proteinrik smoothie tar jag mer kvarg, vill jag ha en syrligare smoothie tar jag mer yoghurt och mindre mjölk – det är inte så noga med andra ord. Sedan kör jag ned stavmixern direkt i glaset, minimalt med disk!

1 dl röda vinbär
1/2 dl lingon
1 dl mjölk
1/2 dl lätt kvarg/kesella
1/2 dl naturell yoghurt
En nypa vaniljsocker eller vaniljpulver

– Blanda samtliga ingredienser och mixa till en slät smoothie. (Frysta bär kan tas direkt från frysen och behöver inte tinas först)

smoothie vinbär och lingon 2

*Studiens namn: Evaluation of Beneficial Metabolic effects of berries in High-fat fed C57BL/6J Mice1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: