Köttbullar och E-nummer

IMG_2002Är inte hemgjorda köttbullar något av en lyx idag? Det tar lite tid att rulla de små bollarna, steka dem och sedan ge sig på de andra komponenterna, så det är lätt att det blir köpta köttbullar i storförpackning där både den ena och den andra märkliga ingrediensen smugit sig in, såsom socker till exempel. Med rätt tillbehör behöver köpta köttbullar inte alls vara så dåligt men visst är de tusen gånger godare när man gör dem själv? Ett tips är att ta en stund en ledig dag och göra en storsats med köttbullar som du sedan fryser in. Då har du snabbt mat på vardagarna när magen kurrar efter jobbet och barnen skriker efter mat nu nu nu.

Ett ämne som är högaktuellt är de långa ingrediensförteckningarna, alla tillsatser och kemikalier vi får i oss från både mat, dryck och de redskap vi använder vid tillagning och upphettning av mat. Jag börjar personligen bli både leds, irriterad och trött på att vi inte ska kunna lita på att maten vi äter, matlådorna vi köper eller stekpannorna vi steker i är fria från skadliga ämnen. Varje vecka får jag mail från livsmedelsverket om att en produkt har återkallats eller bannlysts på grund av otillåtna plaster, bekämpningsmedel eller varför inte salmonella från utländskt kött. Larmen blir bara fler och fler.

Något som är viktigt att tänka på är att en lång ingredienslista inte nödvändigtvis behöver betyda dålig mat, och att allt som hyllas som ”naturligt” eller ”äkta vara” inte nödvändigtvis är så naturligt. Det kan vara nyttigt att fundera över vad som egentligen är naturligt. När barnyoghurten färgas röd med hjälp av rödbetsjuice – är den då naturlig eller onaturlig? Å ena sidan borde färgen komma från den tillsatta frukten kan man tycka, och inte från rödbetor, men å andra sidan är väl rödbetor inte onaturliga. Vissa hävdar att man ska dricka standardmjölk heller än lättmjölk för att den är naturligare – men tro mig, det är inte standardmjölk som kommer ur kossans spenar.

När det kommer till E-nummer så finns det vissa som egentligen kan betraktas som ganska naturliga, såsom E300 – askorbinsyra som är samma sak som C-vitamin. Citronsyra är ett annat ”naturligt” E-nummer. Sedan kan listan göras lång med E-nummer som står för saker som man behöver en kemiutbildning för att förstå sig på, där man verkligen kan undra vad dessa ämnen ska i vår mat att göra.

Vi måste också vara på det klara med att E-nummer tillsätts för att uppnå en viss egenskap hos maten. Konserveringsmedel tillsätts för att maten ska hålla längre, och vill vi inte ha det i vår mat måste vi vara beredda på att antingen frysa in vår mat, äta upp den snabbare eller använda ”naturliga” konserveringsmedel såsom socker, salt och syror. Visste du förresten att lingon och hjortron innehåller bensoesyra, ett konserveringsmedel som i syntetisk form går under namnet E210?Vattlingon

Köttbullar är en produkt som jag tycker ofta nämns som ”e-nummerbov”. Kanske för att den är en älskad vardagsklassiker både hemma i ”stugorna” och på skolor och vårdinrättningar, och därför lätt hamnar i rampljuset.

För att göra en liten rolig jämförelse har jag gjort ett exempel på hur ingrediensförteckningen på mina hemlagade köttbullar skulle kunna se ut. Jag har preciserat vilka kryddor jag använt medan Scan inte har gjort det och jag har även använt sambal oelek som innehåller lite konserveringsmedel så min ingrediensförteckning blir längre än Scans. Kollar man däremot på näringsvärdet på mina köttbullar så innehåller de mycket mer protein och nästan dubbelt så mycket järn – och det är två ämnen som jag förväntar mig att köttbullar ska innehålla. Jag äter däremot inte köttbullar för att få i mig socker!

Flera av de största tillverkarna av köttbullar har dock en ganska reko ingredienslista och inte kan man påstå att Scans ingredienslista nedan är en av de värsta man sett? Enligt ryktet innehåller dock billigare varianter som Eldorado både färgämnen, konserveringsmedel och utfyllnadsmedel. Jag har inte lyckats hitta ingrediensförteckningen på nätet men enligt ett test i Icakuriren ”står åtta olika tillsatser uppräknade med sina E-nummer på förpackningen, såväl stabiliseringsmedel, färgämnen och konserveringsmedel, som surhetsreglerande medel och emulgeringsmedel för att blandningen ska bli jämn.”  Man kan konstatera att det är skillnad på köttbullar och köttbullar och någonstans så måste vi också inse att vi får det vi betalar för.

INGREDIENSER i mina hemgjorda köttbullar: Svensk nötkött, morot, ägg, röd lök, laktosfri kvarg 1%  (pastöriserad skummjölk, syrningskultur, laktasenzym), jodsalt, svartpeppar, färsk basilika, olivolja, smör (grädde, mjölksyrakultur, salt), sambal oelek (mald chilipeppar, salt, vatten, syra e260, konserveringsmedel e211),

INGREDIENSER i mamma scans köttbullar: Svenskt gris- och nötkött (73%), vatten, potatis, potatismjöl, lök, jodsalt, potatisfiber, druvsocker, socker, kryddor, jästextrakt, kryddextrakt.

Näringsvärde per 100g hemgjorda

Energivärde 245 kcal
Protein 23,7 g
Kolhydrat 2,6 g
Fett 15,4  g
– varav mättat fett 6,4
Järn 2,9 mg

Näringsvärde per 100g Scan

Energivärde 220 kcal
Protein 13 g
Kolhydrat 8 g
Fett 15 g
– varav mättat fett 6,4
Järn 1,5 mg
Jag tycker det är viktigt att använda lite sunt förnuft och även sätta sig in lite grann i det här med naturlig mat, tillsatser och kemikalier. Själv köper jag så mycket ekologiskt som ekonomin tillåter och framförallt har jag försökt sätta mig in i vilka grönsaker som frukter som är mest besprutade och prioriterar då att köpa ekologiskt av dessa produkter. Att köpa eko av det man äter störst mängd av är en effektiv taktik eftersom det ger en stor verkan. Å andra sidan kan man tänka att det inte gör så stor ekonomisk skillnad att köpa eko av det man äter lite av – om det är sällan du köper den varan blir inte påverkan på ekonomin så stor.
 
Svenska grönsaker är mindre besprutade än importerade så där har du ännu ett till bra val. Att leta ihjäl sig efter en sylt utan askorbinsyra eller liknande tycker jag dock personligen är en felprioritering – då är det bättre att begränsa mängden sylt och istället riva över ett ekologisk äpple på gröten osv.

Vilka är dina tankar om det här med tillsatser, kemikalier och besprutade grönsaker? Gör du några aktiva val i livsmedelsbutiken eller vid inköp av köksredskap?

4 svar till ”Köttbullar och E-nummer”

  1. Om man inte orkar läsa hela innehållsförteckningen så kan man göra det enklare för sig genom att välja en krav-märkt produkt. De har generellt sätt en kortare E-nummer lista och så är ju bara vissa E-ämnen som är tillåtet i ekologiska produkter.

    1. Att handla KRAV-märkt och liknande är ett jättebra praktiskt tips! Jag gillar verkligen att det ”fräscha” tänket genomsyrar dessa produkter på det sättet.

  2. Hemmagjorda köttbullar är så mycket godare. Kan inte äta köpta. Tycker det är hemskt att det är så mycket konstigheter i maten. Vindruvor tex har jag helt slutat köpa.

  3. mm hemmagjorda köttbullar som är så mycket godare, och endå köper man färdiga fast det är lätt att göra egna haha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: