Långkokt skinkstek och äppelsallad med haricot verts

10 dubbel skinkstekNär det blir sådär riktigt bra i köket kanske det beror på att man följt ett riktigt bra recept, eller att man lagat mat på råvaror som man råkar vara riktigt bra på att hantera. Andra gånger får man till en riktig fullträff när man minst anar det. Som idag i mitt kök. Jag är ingen gastronom och inget proffs på att kombinera exakt de rätta smakerna, men allt i den här middagen gick liksom så fint ihop.

Eftersom jag var ledig från jobbet myste jag ned mig i soffan och tittade på ”Vad blir det för mat?” med Per Morberg. Jag älskar att se honom laga mat! Det är rejäla råvaror, okonstlat och underhållande. Och när jag tittar på herr Morberg blir jag alltid sugen på att laga riktigt rustik mat. Så jag fick ett infall, gick ned i köket och tog fram en skinkstek ur frysen, värmde upp min vackra emaljerade gryta från Le creuset och googlade efter inspiration. Jag hade en skvätt rött vin i kylen efter att ha bjudit ett par vänner på middag så den ville jag använda.

Inspiration till vad som kom att bli en fredagsmiddag med klass hittade jag här på Kickis matblogg. Vill du laga skinkstek med ett lite tydligare recept får du kika där, för mitt recept idag blir på en höft!

Jag kan dock inte påstå att jag lyckades följa receptet. Jag hade för lite rödvin och hittade inga enbär, men det här nedan är ungefär vad som hamnade i grytorna och på tallrikarna idag. Håll till godo och låt er inspireras!1 skinkstek uppifrån

2 skinkstek från sidanSkinkstek:

Bryn en skinkstek i smör. Krydda med salt och peppar på båda sidorna. Häll på rött vin (hade ca 1 dl), vatten (ca 5 dl), ca 3 msk soja, ca 2 msk honung, 1 tärning köttbuljong, lite rosépeppar, salt, svartpeppar. Skala 1 stor vitlöksklyfta och skär grovt ned i grytan. Skala och skär ned stora bitar av 1-2 morötter.

Koka upp vätskan och smaka av så att den smakar ordentligt mycket. Sänk temperaturen och låt steken koka i vätskan i några timmar. Min stek fick ligga ca 4-5 timmar. Vänd på steken efter halva tiden.

Sås:
Tag upp skinksteken (som du sedan skär i skivor). Sila skyn du kokat steken i ned i en kastrull. Blanda i crème fraiche (jag hade ca 1/2 burk). Red av såsen med t ex majsstärkelse utblandat i vatten till lagom konsistent. Låt koka en stund och smaka av med salt, peppar och eventuella andra kryddor.

6 äppelsallad med haricots verts

7 äppelsallad

5 skinkstek och äppelsallad med haricot verts

Äppelsallad:

1 stort rött syrligt äpple
En ordentlig bunt haricot verts
Olivolja
Mörk balsamvinäger
Flingsalt
Svartpeppar

Koka haricot verts enligt instruktioner på förpackningen i lättsaltat vatten. Skölj äpplet, tag bort kärnhus och skär först i halvmånar och dela sedan en gång till, ganska stora bitar. Lägg dina kokta haricot verts på en tallrik tillsammans med äppelbitarna. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger. Strö över lite salt och peppar och blanda om.

Potatis:
Koka skalad potatis i lättsaltat vatten. Strö över lite färsk persilja.

Servera allting tillsammans och njut!

12 skinkstek från sidan cut11 Skinkstek uppifrån cut

9 skinkstek tallrik

8 skinkstek hela måltiden

3 skinkstek framifrån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: