Halloumipasta med spenat och paprika

5 halloumipastaDen här pastan har blivit en återkommande vardagsfavorit här hemma hos oss. Jag kan rekommendera den till dig som vill införa lite mer vegetariskt i veckomenyn! Fantastiskt god med sina enkla smaker och dessutom väldigt lätt och snabbt tillagad. Olivoljan som sätter sin prägel på den här rätten är rik på enkelomättade fetter samt polyfenoler som är en antioxidant som skyddar kroppens celler emot oxidativ stress. Har du någon speciell smakrik olivolja ståendes hemma så är det dags att ta fram den, det kommer att förhöja smaken ytterligare.

Jag brukar variera innehåller lite efter vad som finns hemma. Jag gillar maträtter som ”håller” för att variera lite grann. Jag har inte alltid veckans meny planerad och då är det fint med mat som inte kräver exakt den och den ingredienser för att bli god. Ibland använder jag spaghetti, ibland penne och så vidare. Paprikan kan bytas ut emot tomat och man kan gärna tärna lite zucchini och steka med. Jag kan förresten knappt bärga mig till dess att paprikorna i vårt växthus mognar – tänk att gå ut och plocka ekologisk paprika direkt från plantan och tillaga till middag, vilken dröm.

Jag har också en fantastiskt liten basilikaplanta växandes i en lerkruka i mitt köksfönster, som jag har köpt på matbutiken när de hade bra pris på kryddväxter. Genom att plocka blad precis under där det kommer nya bladskott så kan du få en basilika som bara fortsätter att växa och ge nya blad. Jag brukar också vattna med lite ekologisk näring, anpassad för sånt man odlar för att äta, ungefär en gång i veckan och vattna plantan regelbundet.

Färska kryddor förhöjer ju smaken på maträtter otroligt bra och vardagsrätter känns vips lyxiga när de där gröna bladen kommer med i leken men om man hela tiden måste köpa nya kryddväxter kan det kännas onödigt dyrt. Därför är jag så glad att jag lyckas få min vackra gröna planta att växa vidare. Lägg gärna till lite färsk basilika eller timjan i receptet nedan för en extra smakkick.

Vegetarisk halloumipasta med spenat och paprika
(4 portioner)

Pasta 4 port ( ca 280g)
Halloumi 1 pkt (250g)
Vitlök 1 klyfta
Citron 1 st, skal och juice (använd helst ekologisk citron när skalet ska med i maten)
Färsk bladspenat 1 påse (200g)
Paprika gul/röd 1 st
Olivolja ca 0,5 dl
Salt
Svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skär halloumi i tärningar och stek i lite olivolja tills den får lite färg.
3. Häll av pastan och blanda med resten av olivoljan samt finriven vitlök, finrivet citronskal, saft av citronen och spenat. Blanda i halloumi och vänd runt i pannan tills spenaten mjuknat.
4. Smaka av med salt och peppar.

Näringsvärde per portion:
Energi: 548 kcal
Protein: 22,3 g
Fett: 25,8 g
Kolhydrater: 54,5 g

basilika

Timjan citrom

bladspenat

halloumi spenat paprika

halloumipasta vegetarisk

 

2 svar till ”Halloumipasta med spenat och paprika”

  1. […] att gå ut i växthuset när jag skulle laga middag, skörda några paprikor och chili och laga Halloumipasta. Snacka om närodlat och […]

  2. […] Halloumipasta med paprika.  Lätt, fräscht och smakfullt! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: