Veganska mandelbars med kokosolja

mandelbar staple black

Här hemma har livet förändrats: den 16 juli kom äntligen vår son Viggo till världen med hjälp av världens bästa personal på Östersunds sjukhus. Hjärtat håller på att sprängas av kärlek, och stundtals ängslan, över detta söta lilla troll. Det går inte att beskriva känslan när jag hörde hans underbara skrik första gången, när jag fick pussa på honom för första gången. Jag tror jag har känt känslan av eufori flera gånger i mitt liv, men det här var snäppet större än det.  ”Nu har man skaffat sig oro för livet”, som min svägerska sa när hon nyligen fick sitt första barn. Nu njuter vi av barnvagnspromenader, amning och massor av bebismys och försöker lära känna vår nya lilla familjemedlem. Livet är underbart, med andra ord.

Det sista jag hann kocka ihop i köket innan vi åkte in på BB var dessa små godbitar. Jag hittade ett väldigt frestande recept på Marys härliga matblogg som jag bara var tvungen att testa: mandelbars gjorda av rostad mandel och kokos som passar bra som ett energirikt mellanmål eller som hälsosamt fikabröd eller godis. Jag har ändrat lite i arbetsgången efter vad jag tyckte var smidigt, men receptet kommer annars från Mary, så tack Mary för dessa godbitar!

Vill du äta lite ”renare” mat så är det här ett perfekt alternativ till godis och fikabröd. Sötman kommer från dadlar och fettet är av god kvalitet eftersom det kommer från mandel och kokos. Kokos innehåller förvisso mestadels mättat fett, men inom varje fettgrupp finns flera olika typer av fettsyror. De fettsyror som ingår i kokosolja är av mättat typ men av en sort som fungerar annorlunda i kroppen än andra mättade fetter. Mandelbarsen är rika på framförallt e-vitamin, fosfor, järn och magnesium men även flera andra vitaminer och mineraler. Nötter och mandel får gärna ingå i kosten varje dag. Man ska dock vara uppmärksam på att de innehåller väldigt mycket energi, vilket du kan se på näringsberäkningen under receptet. Om du är uppmärksam på vilken choklad du väljer så är dessa bars också veganska, gluten- och mjölkfria.

mandelbars square

Veganska mandelbars med dadlar

1,75 dl kokosflingor/riven kokos
250 gram mandlar (ca 4,5 dl) eller ex cashewnötter
9-10 dadlar
1/4 tsk kardemumma, helst nystött
1 nypa salt
0,75 dl kokosolja
(Smält mörk choklad till topping, kan uteslutas)
1. Rosta mandlar i en het stekpanna under omrörning tills de får fin färg och doftar rostat. Häll över på värmetålig yta och låt svalna. Rosta kokos – det går mycket snabbt så var vaksam.
2. Blanda alla ingredienser utom kokosoljan i en hushållsmaskin eller mixer och mixa sönder till en smulig massa. 3. Tillsätt kokosolja och mixa tills den börjar klumpa ihop sig.
4. Täck en brownieform (ca 20 x 20 cm eller motsvarande) med bakplåtspapper och pressa ut massan i botten, använd händerna. Tag slutligen en sked eller slev och tryck samman ytterligare samt ”släta till” ytan. Låt vila i kylskåp eller frys minst en timma. Häll eventuellt över smält choklad och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar med en vass kniv. Förvara i kylskåp eller frys i en lufttät låda.
Observera att barsen blir mycket smuliga i rumstemperatur så jag föreslår att man tar fram dem så nära servering som möjligt,
Energiinnehåll beräknat på att du delar kakan i 16 delar, inklusive choklad:
Energi: 204 kcal
Protein: 4,1 g (8 E%)
Fett: 16,9 g (73 E%)
Kolhydrater: 8,5 g (19 E%)

mandelbars staple green staple closeup

2 svar till ”Veganska mandelbars med kokosolja”

  1. […] en måndag så passar det utmärkt! Testa gärna mina bananapops,  en bit av de här fantastiska veganska mandelbarsen eller kanske en vintrig apelsincarpaccio? Jag tycker man ska se på dagen som en helhet. Vet jag att […]

  2. […] Även de torkade dadlarna bidrar med en del del vitaminer, mineraler och fibrer, men också en ljuvlig sötma som passar jättefint ihop med mandlarna. Vill man göra något mer ”tillagat” med dessa smaker så kan jag varmt rekommendera mandelbars doppade i choklad. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: