Honungsrostad nötmüsli

Att handla flingor och müsli tycker jag är ett riktigt gissel. Det är i det närmaste omöjligt att hitta en sort som är prisvärd, inte innehåller en massa socker, har tillräckligt mycket nötter för min smak, tillräckligt högt innehåll av fullkorn och fibrer. Därför gör jag helst min egen müsli.

Här har du ett enkelt recept på en honungsrostad müsli med mycket nötter och låg mängd socker. Smaksättningen kan varieras efter vad du har hemma och vad du gillar – nötter, frön, torkade bär eller frukter av olika slag. Jag gillar extra allt, så jag använder massor av olika nötter och frön. Då maxar man näringsinnehållet på samma gång, eftersom de olika nötterna och fröerna har olika egenskaper. Vissa innehåller mer protein än andra, vissa har höga halter av en viss sorts fett osv. Nyckeln till att få i sig allt man behöver via kosten heter variation!

honungsrostad nötmüsliGrynblandning

6 dl rågflingor
4 dl havregryn (går bra med fiberhavregryn)
2 dl havrekli
2 dl vetegroddar

Smaksättning
4 dl nötter och frön, till exempel pumpakärnor, solrosfrön, hasselnötter, mandel
1-2 dl torkad frukt/russin
1 dl linfrön

Oljeblandning
1/2 dl rapsolja
1/2 dl honung
1 msk vaniljsocker (kan bytas ut mot rekommenderad mängd vaniljpulver)
(1 msk kanel)

1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda rågflingor, havregryn, havrekli, vetegroddar samt nötter och frön i en ugnsplåt. Värm oljeblandningen så att den blir flytande och blanda om. Häll oljeblandningen över grynen och nötblandningen och blanda om med händerna ordentligt så att den sprids så bra som möjligt.
2. Sätt in plåten i mitten av ugnen och rosta i ca 20 minuter tills blandningen fått en lätt färg. Rör om då och då.
3. Tag ut blandningen ur ugnen, låt svalna och tillsätt sedan torkad frukt/russin samt linfrön. Förvara i burk med lock.

honungsrostad nötmüsli

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: