Nyskördat i trädgården

blå vinbärssmoothieJag har, som jag skrev tidigare, nöjet att skörda lite smått och gott från min egen trädgård just nu. Vinbär åker ned i smoothien eller ovanpå yoghurt med müsli så gott som varje morgon, tillsammans med kvarg, lättmjölk och yoghurt och ibland någon annan frukt/bär, men något annat som är helt fantastiskt är att plantorna i växthuset har börjat ge frukt! Till middag har jag gått ut och hämtat gröna paprikor ett par gånger, och nu börjar även små gula tomater mogna. De flesta tomatplantor jag har kommer dock att ge bifftomater och de verkar kunna ta ett tag till på sig att mogna.

Jag har använt mig av ekologiskt jord och ekologisk näring ända från början vilket känns extra fräscht. Jag ser fram emot nästa år då vi har möjlighet att göra allt ännu lite bättre, odla lite fler sorter och så. Vi köpte ju huset i våras så vi har haft begränsat med tid på oss. Tur för oss att den som anlagt trädgården har gjort ett fantastiskt jobb och stoppat ned både fruktträd, bärbuskar, rabarber, och dessutom fixat en helt gigantisk kompost!

Det har kostat lite grann i år att inhandla växthus, krukor och annat som behövs för att kunna odla, för att inte tala om frysboxen vi behöver för att kunna förvara skörd från både trädgård och skog, men nu när allt är på plats så kommer vi varje år att kunna ”beta av” den initiala kostnaden så långsiktigt kommer det också bli en ekonomisk satsning där vi som familj har råd att äta ekologiskt och hälsosamt i större utsträckning.

Alla har ju inte en trädgård men det finns alltid någonting man kan odla själv om man verkligen vill. Kanske krasse och en chiliplanta i ditt fönster, eller morötter i en låda på balkongen?

 

blå vinbärssmoothie och macka

DSC_0270

paprika i växthuset

plockat vinbär

skörd tomater och paprika

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: