Kumminstekt blomkål med kassler

blomkål

Färsk blomkål är nog bland de godaste grönsakerna jag vet. Blomkål är en fiberrik kålväxt som liksom många andra vegetabilier är rik på folat och c-vitamin men också olika B-vitaminer och kalium. I och med att fler och fler testar på lågkolhydratalternativ till potatis, ris och pasta så får vi idag se blomkålen både som blomkålsmos och blomkålsris, vilket är både goda och näringsrika sätt att minska sitt kolhydratintag om det är det man är ute efter.

Själv äter jag gärna kolhydrater i lagom mängd men till vardags ska de vara av bra kvalitet, alltså i form av frukt och bär, grönsaker och rotfrukter och fullkornsprodukter. Jag undviker gärna helfabrikat och köper gärna mat i råvaruform eller i ”naturell” form. På så vis får jag maximalt med smak och näringskvalitet, och minimalt med socker, tillsatser och skräp i vardagsmaten. Exempelvis så köper jag alltid naturella varianter av mjölkprodukter och tillsätter själv bär, frukt och kryddor såsom vanilj, kanel eller kardemumma istället för smaksatt yoghurt som innehåller otroligt mycket socker. Helst bakar jag eget bröd med massor av frön, nötter, fullkornsprodukter och hela korn – när det finns tid! Jag tycker inte man ska krångla till sin vardag mer än nödvändigt om man befinner sig i en stressig period. Med lite koll på kost så kan man hitta goda och hälsosamma alternativ i butiken. Lägg det på din egen nivå, helt enkelt.

Häromdagen svängde jag ihop den här goda blomkålsrätten – jag hade potatis till, på tal om kolhydrater. Inspiration har jag fått från den härliga bloggen Det gröna skafferiet. Snabblagat och smakrikt. En gång testade jag ett liknande recept av Jamie Oliver. Jag har fyra av hans kokböcker och älskar hans recept. Det kluriga är dock att två av dem är franska översättningar som jag köpt på en resa till Paris för att underhålla min franska. Min franska är rätt bra men att laga mat samtidigt som man fräschar upp sina språkkunskaper visade sig vara en ganska jobbig uppgift med alla kökstermer och annorlunda mått inblandade. Därför gick det som det gick. Det här receptet gick betydligt bättre att laga efter.

Kumminstekt blomkål med kassler

1 blomkålshuvud
1,5 msk olivolja
1,5 tsk hel kummin
10 cm purjolök (det gröna)
400 g kassler
50 g fetaost
Svartpepar
Salt

Tillbehör: t ex kokt potatis

1. Dela blomkålen i små buketter. Strimla kassler.
2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs blomkål med kummin och svartpeppar. Vänta med att salta till efter du tillsatt kassler eftersom den tillför salt till rätten.
3.Tillsätt purjolöken efter någon minut och fortsätt sedan att steka ytterligare några minuter. Tillsätt sedan kassler och stek tills allt är färdigt. När blomkålen börjar få färg och har mjuknat lätt tillsätter du fetaost och rör om. Smaka av med salt.

Servera förslagsvis med kokt potatis.

blomkål med kummin 1

blomkål med kummin 2

blomkål i pannan

Ett svar till ”Kumminstekt blomkål med kassler”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: