Hur blir man kvitt sitt sötsug?

image

Lyx för mig är inte champagne eller dyr choklad,  det är att kunna toppa frukostkvargen med nyplockade bär.  Så himla vackert, gott och hälsosamt. Igår åkte vi till Rossön där jag passade på att plocka bär medan sonen sov tryggt i farmor och farfars famn. 8 underbart blå liter fick jag ihop på mindre än två timmar,  och idag ska jag plocka lite mer. Häromdagen var vi i Bydalen och plockade lite också.

image

image

image

image

Börjar man dagen med en bra frukost är det lättare att göra bra matval resten av dagen också,  det är lättare att koncentrera sig och så mår man bättre. 

Jag älskar som ni vet kvarg,  äter det nästan varje dag eftersom det mättar bra och är en bra källa till protein,  förutom att det är så gott. Jag kan rekommendera er att köpa naturell kvarg och smaksätta själv med tex bär och vaniljsocker eller vaniljpulver eftersom de smaksatta sorterna man köper i butik för det mesta innehåller väldigt mycket tillsatt socker.  Smaksätter man själv kan man lättare variera och välja hur sött man vill ha det.

image

På tal om socker och att göra bra matval så är det många som funderar över hur man blir kvitt sitt sötsug. Det där med socker är absolut en vanesak.  Äter man ofta söta livsmedel så vänjer man sig vid att det ska smaka sött. Bryter man den vanan och skippar sockret tycker man sedan att t ex sötad yoghurt smakar sliskigare än godis – så upplever jag det i alla fall.  Någon annan som upplever det så? Kanske lär man sig njuta av andra smaker sedan man sänkt sockerhalten? Jag märker själv att jag mår lite illa om jag någon gång äter tex fruktyoghurt till frukost, som om jag skulle ha börjat dagen med efterrätt eftersom jag inte är van vid det söta till vardags.  Har jag ätit bra riktig mat och sedan äter tex godis så är det en helt annan sak.

Mina tips till dig som vill minska sötsuget är att kapa allt socker och snabba kolhydrater under en period samtidigt som du motionerar och äter regelbundet av bra,  mättande mat – alltså tex kött/fisk/vegetariska proteinkällor,  grönsaker, rotfrukter, baljväxter, grovt bröd, fullkorn,  quinoa, bra fetter i normal mängd – och inte minst,  ser till att få sova ordentligt vilket är otroligt viktigt om man ska fightas med sötsug. Ungefär som när man ska sluta med tobak. En annan sak som kan vara till hjälp för vissa är att börja dagen med chiapudding som jag ska blogga om någon dag. Fibrer i olika former påverkar blodsockerkurvan på ett fördelaktigt sätt.

Med bra mat, sömn och motion ser du till att ge dig själv bästa förutsättningar för att orka göra den förändringen.  Och jag vill påstå att den förändringen är väl värd att göra för man mår så himla bra av att äta hälsosamt och röra sig,  och det är vi alla värda!

Här kan du läsa mer om mat med bra kvalitet, som kan hjälpa dig att kapa sötsuget.

image

2 svar till ”Hur blir man kvitt sitt sötsug?”

  1. […] att sötningen endast kommer från bananen så smakar de inte jättesött, utan ganska chokladigt. Som jag skrev häromdagen så är det där med söt smak en vanesak. Vore roligt att höra vad ni tycker om ni testar att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: