Nyttiga chokladmuffins med kokosolja och banan

wpid-dsc_0779.jpg

På senaste tiden har det varit rena smoothieverkstaden här i köket och hur gott det än är så är är det ju kul med något annat ibland. Inte minst för nöjet att få presentera det för er här i bloggen sedan! Imorse kände jag ett behov av att vara lite kreativ i köket och så föddes en riktigt god muffin!

Med råvaror som alla bidrar med massor av vitaminer och mineraler, en låg mängd fett, högvärdigt protein och inget tillsatt raffinerat socker är dessa muffins lika hälsosamma som vilket mellanmål som helst. Ät dem i samband med träning, som ett bra mellanmål att packa med sig, eller bjud arbetskompisar, skolkamrater eller besökande på en lite mindre söt och lite mer hälsosam fika. För nej, i och med att sötningen endast kommer från bananen så smakar de inte jättesött, utan ganska chokladigt. Som jag skrev häromdagen så är det där med söt smak en vanesak. Vore roligt att höra vad ni tycker om ni testar att baka dessa – tycker ni att de är för osöta eller tycker ni de är goda?

På tal om fika: Minns ni  förresten info-reklamen om alkoholbruk, där ett gäng sitter och tjatar på en kille att han ska ta en kaka till, fast han uppenbarligen inte vill, och poängen är något i stil med ”Tänk om vi tjatade lika mycket om andra saker, som vi tjatar om alkohol?”

Well, tänkte jag, är det inte ganska vanligt förekommande att vi tjatar om just kakor? Har du inte någon gång försökt avböja fika vänligt men bestämt, och blivit ifrågasatt, anklagad för att vara ”svårbjuden” och liknande? Jag tror vi är många som upplevt det. Jag tycker det är viktigt att man vågar njuta av fika och goda saker – men det ska vara när man själv vill, och då ska man njuta av någon man faktiskt själv tycker är riktigt gott också, inte för att någon annan mår dåligt av att du säger nej.

Gör din medmänniska en tjänst – acceptera ett nej, även när det gäller fika! En person som tackar nej till fika har gjort sitt val – kanske är det dessutom ett svårt val, kanske personen försöker ändra sina matvanor, det är ju svårt nog som det är! Erbjud stöd istället för fika en sådan gång.

Här är i alla fall ett recept på näringsrikt fika. Testa att bjuda på dessa istället för det vanliga fikat!

Vill du baka glutenfritt? De allra flesta glutenintoleranta tål så kallad ”ren havre” som tillverkats utan kontaminering från övriga sädesslag. Kolla på glutenfria hyllan!

 

Chokladmuffins med kokosolja och banan (4 st)

1,5 dl (fiber)havregryn
2 msk kakao
1 krm vaniljpulver (kan bytas emot 0,5-1 tsk vaniljsocker)
1 tsk bakpulver
1 msk kokosfett
1 banan
1 dl lätt kvarg
1 ägg

Kokosflingor till garnering

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Mixa havregryn till ett fint mjöl med hjälp av en mixer. (Har du ingen mixer kan du byta ut havregrynen emot valfritt fullkornsmjöl, t ex dinkel, skrädmjöl eller rågmjöl). Blanda med kakao, vanilj och bakpulver.
3. Smält kokosfettet, tex genom att köra den några sekunder i mikron. Mosa bananen och blanda kokosfett, banan, kvarg och ägg. Blanda sedan ihop med de torra ingredienserna.
4. Häll smeten i fyra formar. Garnera med kokosflingor och grädda i 20 minuter längst ned i ugnen. Låt svalna innan servering.

Näringsinnehåll per muffin:

Energi: 167 kcal
Protein: 7,8 g (19 E%)
Fett: 7,9 g (42 E%)
Kolhydrater: 14,5 g (39 E%)
– Kostfibrer 3,8 g

Ett svar till ”Nyttiga chokladmuffins med kokosolja och banan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: