Frukostdröm och kaloriräkning

kvargfrukost dietistblogg matsmartIbland händer det, en sån där underbar morgon som liksom laddar en med energi inifrån och ut. Bebisen sover gott medan jag dricker kaffe i lugn och ro och njuter av en otroligt vacker och god frukost – proppad med näring, så klart!


Frukostdröm

Börja med att lägga tinade blåbär i botten på ett glas. Fyll på med ca 125 g kvarg samt ca 0,5 dl yoghurt. Tillsätt lite vaniljsocker. Blanda försiktigt runt först i övre delen av glaset så att kvargen och yoghurten blandas. Rör sedan försiktigt ända från botten så får du lite ”swirl” av blått i yoghurtkvargen. Toppa det hela med frysta hallon*och pumpafrön.

Till denna underbara skapelse hade jag hembakat morotsbröd med avokado, skinka, rödlök och färsk basilika. Och så det underbara kaffet.


Gällande näringsvärdet så är det här en ganska liten frukost. Den innehåller på en höft 340 kcal, 24 g protein, 15 g fett och 23 g kolhydrater och 5 g fibrer, såklart beroende på vad man har för bröd. Visst blir det väldigt abstrakt med siffror?

En fördom jag fått höra flera gånger är att jag som dietist skulle stå och räkna kalorier i köket. ”Du skriver väl alltid upp vad du äter.” Say whaaat? Det här med att räkna på matens innehåll tycker jag kan vara lite ”farlig mark” att gå på. Mat är så mycket mer än siffror. I början av dietistutbildningen låg det mycket fokus på att räkna på näringsinnehåll, och man kunde stressa upp sig över att man råkat få till 10 kcal för mycket på sin näringsberäkningsuppgift. Efter några års studier och förkovrande i mat och hälsa så kände i alla fall jag att man släppte det där med detaljerna med insikten att mat och näring händer i köket, inte på vågen och inte i näringsprogrammet på datorn.  Däremot vet jag att det där räknandet av gram och mikrogram i början lade grunden för den förståelse man till sist fick för helheten – man måste lära sig krypa innan man kan börja gå. Därför tycker jag det kan vara användbart att veta ungefär vad maten innehåller – inte bara för att det inte ska bli för mycket mat, utan för att det inte ska bli för lite!
Så ibland räknar jag ut vad det är jag äter av rent intresse för att se om jag får i mig det jag tror att jag får i mig, och för att kunna diskutera näring med er såklart! 😉

Jag tror starkt på ”empowerment”, att ge folk verktyg för att kunna skapa sitt eget liv på bästa sätt. Kunskap är en av grundstenarna för att kunna göra bra val. Vill man förändra sin kost kan det ibland, för vissa personer men långt ifrån för alla och alltid, vara bra att kolla på näringsvärdet i olika livsmedel och maträtter, så att man sedan med kunskapen i ryggen kan göra en snabb bedömning av maten man stoppar i sig. När jag skriver att det är långt ifrån alla som mår bra av det så är det med hänsyn till vårt ”bantningsfokuserade” samhälle. Det är så lätt att gå till överdrift, och då har vi tappat poängen. För vissa kan det istället vara det viktigaste i världen att släppa kontrollen på kalorierna och näringsvärdet och istället bara lära sig att lyssna på och lita på sin kropp och att förstå att man kan äta mat utan att ”bli tjock”! Visst är det fortfarande viktigt med förståelse av matens näringsinnehåll, men viktigast av allt är det att förstå sin egen kropp och knopp, att de behöver energi för att fungera!

Om man ser på den här frukosten så är det ungefär hälften av vad man ”rekommenderar” i energi för en frukost åt en person som mig. Saken med rekommendationer är att de är fingervisningar och inte nödvändigtvis anpassade för dig, din kropp och din livsstil. Äter man en liten frukost kan man komplettera med ett bra mellanmål på förmiddagen, och vissa kanske väljer att äta en lite större lunch, för att det passar dem. Det gäller att hitta ett sätt att äta som just du mår bra av, både idag och på längre sikt. Att få hjälp att analysera sin kost kan ibland vara nyttigt. Ibland kan till exempel problemet med sötsug på kvällen ligga redan i att frukosten är för liten. Det är det som gör mat och näring både fascinerande och komplicerat enligt min mening.

Vad brukar du äta till frukost? Liten eller stor frukost, on-the-go eller i lugn och ro framför morgontidningen? wpid-dsc_0882.jpg wpid-dsc_0886.jpg wpid-dsc_0888.jpg wpid-dsc_0889.jpg wpid-dsc_0906.jpg


* jag använder hallon från egen trädgård. Frysta importerade hallon kan behöva kokas innan användning för att minska risken för smitta av norovirus. Läs mer här

4 svar till ”Frukostdröm och kaloriräkning”

  1. Men du vad gott med morotsbröd! Är det hembakat? Har du i så fall ett ungefärligt recept? 🙂
    Tack för en bra blogg!

    1. Hej Lisa! Visst är det hembakat 🙂 googla på morotsbröd i långpanna
      Jag utgick från Arlas recept tror jag, men bytte ut mjölet mot råg, havregryn, rågsikt och vetemjöl. Tillsatte även ca en halv deciliter linfrön. Hoppas det var till hjälp! Ha det gott!

  2. Tack för ett bra inlägg Annica!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: