Kanelrostade havrekärnor

havrekärnor closeup matsmart dietist annica långvall dietistblogg

Livet med ett spädbarn är verkligen fullt av kontraster. Ledsengråt och skrik, små ljuvliga leenden, känslan av totalt kaos och fullständig harmoni. Ibland känns det som att jag inte hinner med något – under de där stunderna då Viggo sover ska så mycket hinnas med, men när det kör ihop sig prioriterar jag sömn, mat och motion för jag tror att det gör mig till en bra förälder. Om golvet sedan är dammigt tror jag spelar mindre roll. Sedan finns det dagar då det känns som om jag hinner hur mycket som helst… Ett tips till blivande föräldrar: investera i en bärsele eller bärsjal, jag skulle inte klara mig utan vår bärsele från Babybjörn! Babysittwpid-img_20140909_195225.jpgern är också ett guldkorn jag inte vill vara utan.

Igår tog jag i alla fall lite kvalitetstid med mig själv – lite nördtid skulle man kunna kalla det. Jag stod länge och väl inne på mataffären och kikade på spännande produkter, jämförde näringsinnehåll, pris, tillverkning, ja allt. Valde länge och väl vilka produkter som skulle få följa med mig hem. För många låter det väl riktigt tråkigt, men för mig är det nog som när en fågelskådare får kolla på massor av olika spännande arter… haha!

En av de produkter som följde med mig hem i kassen var havrekärnor! Jag har länge velat testa dessa men inte hittat dem. Jag kan konstatera att jag måste ha letat otroligt dåligt.

Som namnet antyder är det alltså havrekärnor som man pressat ihop. De ger riktigt bra tuggmotstånd och en härligt rustik, knaprig känsla. Jag rostade dem i stekpannan och toppade min frukost med dem. Definitivt en ny favorit! Så småningom ska de få åka ned i ett bröd, och såklart i nästa müsli.

Havre är ett väldigt bra livsmedel som jag rekommenderar om du vill ha en hälsosam och god kolhydratkälla i din kost. Havrekärnorna är rika på kostfiber och protein och innehåller betaglukaner som gör att ditt blodsocker höjs långsammare efter måltid. Är du glutenintolerant, välj ren havre.havrekärnor

Rostade havrekärnor:

Smält en liten klick smör i stekpannan och rosta havrekärnorna på medelvärme tills de börjar få lite färg. Pudra över lite kanel och blanda noga. Häll upp på fat och låt svalna.

Vill du prova frukosten på bilden så lägger du skivad banan i botten på ett glas, klickar över lättkvarg smaksatt med vanilj, varvar med ett lager blåbär, ett lager kvarg till och toppar med rostade havrekärnor, lite pumpafrön och hallon. Det här är nordisk, hälsosam supermat i sitt esse! Vi behöver inte stoppa i oss gojibär, acai, carob eller andra exotiska ting. Vår havre och våra blåbär är två goda exempel på riktiga superfoods!

havrekärnor dubbel havrekärnor kvarg 1 havrekärnor kvarg

wpid-img_20140910_103733.jpg

 

Publicerat av

Dietistannica

Leg.dietist och doktorand i Måltidskunskap

2 reaktioner till “Kanelrostade havrekärnor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.