Pannkakor med quinoa och havre

nyttiga pannkakor med quinoa och havre

Pannkakor är gott, eller hur? Det traditionella receptet med vitt mjöl och socker gör dock inte kroppen någon tjänst, och min filosofi kring vardagsmat är enkel – varför välja mellan god mat och nyttig mat, när man kan äta mat som kommer överens med både smaksinnet och kroppen?

Det finns tusen recept på pannkakor om du googlar på nätet, och nu tänker jag fylla på den receptbanken med ett pannkaksrecept som enkelt görs glutenfritt genom att du använder ren havre istället för fiberhavregryn som jag använde. Vill du göra dem mjölkfria steker du i kokosfett och byter ut mjölken emot ett vegetabiliskt alternativ, till exempel sojamjölk.

Jag blev otroligt nöjd med dessa eftersom de höll ihop bra i stekpannan, såg fina ut och dessutom smakade fantastiskt. Jag testade att göra gröt på quinoamjöl vilket jag inte tyckte var särskilt lyckat (eller så använde jag ett dåligt recept, någon som har något bra recept som kan motbevisa mig?) men den märkliga smaken försvann helt i dessa pannkakor. Detta kan vara de absolut bästa pannkakorna jag gjort, faktiskt.

Quinoamjöl består av hel quinoa som ångats och malts till ett fint mjöl. Quinoa är en glutenfri ört som är rik på flertalet mineraler, bland annat magnesium, järn och zink. Du får dessutom en hel del vitaminer på köpet, såsom folsyra och tokoferol. Här snackar vi kolhydratkälla med riktigt bra kvalitet, med andra ord!

nyttiga pannkakor quinoa havre matsmart dietist blogg

Quinoa- och havrepannkakor (4 portioner)

1,25 dl quinoamjöl
1,5 dl havregryn ( jag använde fiberhavregryn, använd ren havre för glutenfritt)
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker eller motsvarande vaniljpulver
6 dl mjölk
3 ägg

Till stekning: förslagsvis kokosolja eller smör- och rapsoljeblandning som båda ger gott resultat.  ( kokosolja är mjölkfrit)

1. Mixa havregryn till ett fint mjöl. Blanda havremjölet med quinoamjöl, salt och vanilj.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till slät smet.
3. Tillsätt resten av mjölken samt ett ägg åt gången under vispning. (Smeten kan med fördel göras i förväg och stå en stund i kylen så att den hinner svälla.)
4. Stek pannkakor på medelvärme.

Servering: Frukt och bär samt keso eller kvarg är goda och hälsosamma tillbehör som gärna kan ersätta sylt och grädde. Ett mellanting är att vispa lite grädde och blanda med kvarg.

quinoapannkakor

pannkakor
nyttiga pannkakor
Men nu är jag nyfiken, ni är säkert många därute som laborerar med olika pannkaksrecept, vilket är favoriten?