Pannkakor med quinoa och havre

nyttiga pannkakor med quinoa och havre

Pannkakor är gott, eller hur? Det traditionella receptet med vitt mjöl och socker gör dock inte kroppen någon tjänst, och min filosofi kring vardagsmat är enkel – varför välja mellan god mat och nyttig mat, när man kan äta mat som kommer överens med både smaksinnet och kroppen?

Det finns tusen recept på pannkakor om du googlar på nätet, och nu tänker jag fylla på den receptbanken med ett pannkaksrecept som enkelt görs glutenfritt genom att du använder ren havre istället för fiberhavregryn som jag använde. Vill du göra dem mjölkfria steker du i kokosfett och byter ut mjölken emot ett vegetabiliskt alternativ, till exempel sojamjölk.

Jag blev otroligt nöjd med dessa eftersom de höll ihop bra i stekpannan, såg fina ut och dessutom smakade fantastiskt. Jag testade att göra gröt på quinoamjöl vilket jag inte tyckte var särskilt lyckat (eller så använde jag ett dåligt recept, någon som har något bra recept som kan motbevisa mig?) men den märkliga smaken försvann helt i dessa pannkakor. Detta kan vara de absolut bästa pannkakorna jag gjort, faktiskt.

Quinoamjöl består av hel quinoa som ångats och malts till ett fint mjöl. Quinoa är en glutenfri ört som är rik på flertalet mineraler, bland annat magnesium, järn och zink. Du får dessutom en hel del vitaminer på köpet, såsom folsyra och tokoferol. Här snackar vi kolhydratkälla med riktigt bra kvalitet, med andra ord!

nyttiga pannkakor quinoa havre matsmart dietist blogg

Quinoa- och havrepannkakor (4 portioner)

1,25 dl quinoamjöl
1,5 dl havregryn ( jag använde fiberhavregryn, använd ren havre för glutenfritt)
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker eller motsvarande vaniljpulver
6 dl mjölk
3 ägg

Till stekning: förslagsvis kokosolja eller smör- och rapsoljeblandning som båda ger gott resultat.  ( kokosolja är mjölkfrit)

1. Mixa havregryn till ett fint mjöl. Blanda havremjölet med quinoamjöl, salt och vanilj.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till slät smet.
3. Tillsätt resten av mjölken samt ett ägg åt gången under vispning. (Smeten kan med fördel göras i förväg och stå en stund i kylen så att den hinner svälla.)
4. Stek pannkakor på medelvärme.

Servering: Frukt och bär samt keso eller kvarg är goda och hälsosamma tillbehör som gärna kan ersätta sylt och grädde. Ett mellanting är att vispa lite grädde och blanda med kvarg.

quinoapannkakor

pannkakor
nyttiga pannkakor
Men nu är jag nyfiken, ni är säkert många därute som laborerar med olika pannkaksrecept, vilket är favoriten?

6 svar till ”Pannkakor med quinoa och havre”

  1. Hej! Tack för alla bra tips på god och nyttig mat. Just pannkakor vill mina barn gärna ha och jag provar olika varianter. Jag brukar variera mellan att ha röda linser eller mandelmjöl (byter ut ca 1/3 av mjölet mot kokta linser el mandelmjöl) eller bara 1-2 extra ägg. Jag ska nu också prova ditt recept med quinoa-mjöl. Men frågan är vilket som blir bäst ur näringssynpunkt. Vad tror du? Vänliga hälsningar?

    1. Hej! Förlåt för mitt sena svar, hade missat din kommentar! Variation leder ofta till ett bra näringaintag och så är det ju ett bra sätt att introducera nya grejer till barnen och jag tycker alla dina varianter låter spännande och hälsosamma. Ett tips kan vara att variera innehållet så att det kompletterar dagens eller veckans övriga maträtter. Har det blivit linser och bönor mycket i veckan så kör på något av de andra alternativen och vice versa. Ha det bäst! 🌼

  2. Älskar dina pankakor. Gillar quìnolamjölmen det finns dåligt med sådana recept. Hoppas detckommer fler gärna med fläskpankaka. Smidigt att ha med till jobbet.

  3. […] extra ägg, byt ut allt eller delar av vetemjölet emot havremjöl, quinoamjöl, grahamsmjöl osv. (Här finns ett recept med quinoa och havre.)  Servera såklart med härliga blåbär, skivad banan och keso som du kryddat med vanilj. Du kan […]

  4. Jag fullkomligt älskar dessa pannkakor. Har gjort dem flera gånger och tycker det är ett perfekt alternativ till vanliga. Turkisk yoghurt passar också bra tillsammans me bär som tillbehör.

    1. Vad roligt att höra Camilla, tack ska du ha! Turkisk yoghurt är ju jättegott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: