Supersmidiga surdegsfrallor med frön

surdegsfrallor med solrosfrön och linfrönDe här små frallorna ger dig surdegsperfektion med minimal arbetsinsats – det enda du behöver göra är i princip att ha tålamod och faktiskt vänta. Det kan se krångligt ut med flera steg uppdelat på flera dagar, men dessa frallor kom faktiskt till här i dagarna då jag på grund av bebisrelaterad sömnbrist egentligen inte alls orkade baka! Så enkelt var det. Minimal arbetsinsats, verkligen. Fuska inte med den långa jästiden, det är den som gör att brödet har en så utvecklad fin surdegssmak.

Det är heller inte fel att göra en dubbelsats, de här kommer att gå åt! Perfekta att ha med sig på utflykt eller till jobbet/skolan. Men allra finast är de nog en tidig helgmorgon när du vill överraska familjen med en riktigt lyxig frukost på sängen… Jag bakade av en plåt av dessa tidigt imorse så att sambon fick med sig en macka till jobbet, och betyget jag fick på sms var  (ursäkta språket!) ”jävligt goda mackor”.

Jag har dock en förmåga att köra ”på känn” i köket, vilket såklart innebär ett visst problem när man sedan ska försöka tala om för någon annan hur man gjorde. Som ni ser längst ned i receptet har jag inte angett exakt mängd vatten, utan jag rörde först ihop degen och sedan tillsatte jag lite vatten så att jag fick bra konsistens. Nästa gång jag gör det här brödet – för det kommer bli en stående favorit – så ska jag mäta mera noggrant och uppdatera receptet. Eftersom flera personer efterfrågade receptet på instagram @dietistannica och på facebook så lägger jag upp det här trots att jag måste vara lite ”otydlig”.

Uppdatering: Gjorde en dubbel sats nu och använde 1 dl vatten vilket blev ganska bra. Min surdeg var dock aningen lösare än sist. En deg är aldrig den andra lik! Så nu är receptet uppdaterat, använd ca 0,5 dl vatten men viktigast är att se och känna på degen så att du får en bra konsistens, särskilt eftersom volymmått aldrig blir exakt lika varje gång.

surdegsfrallor

Surdegsfrallor med frön (8-10 st)

Dag 1 (kväll)
0,5 dl grundsur
3 dl grovt rågmjöl
3 dl vatten

Rör ihop alla ingredienser i en rymlig bunke (du kan sedan baka brödet i samma bunke). Drag över plastfolie och låt blandningen stå över natten.

Dag 2 (morgon)
På morgonen skall blandningen ha bubblat upp. Ställ då in bunken i kylskåp och låt den fortsätta jäsa till kvällen

Dag 2 (kväll)
Surdegen från igår (allt förutom en liten klick, ca 0,5- 1 dl att spara i kylen till nästa bakning)
3 dl vetemjöl special
1 dl solroskärnor
2 msk hela linfrön
1 dl russin
1-1,5 tsk salt
ca 0,5-1 dl kallt vatten

Tillsätt alla ingredienser utom vatten och rör ihop med en slev eller slickepott. Tillsätt sedan så mycket vatten så att du får en ganska fast deg som inte flyter ut allt för mycket men ändå inte är för stabbig. Drag över plasten igen och låt degen jäsa i kylen under natten.

Dag 3 (morgon)
Sätt in en plåt i mitten ugnen och värm ugnen till 275 grader (tips! Ta ut gallret så har du något som brödet kan svalna på , det glömmer jag alltid…).

Tag ut degen ur kylskåpet och forma försiktigt 8-10 bullar med fuktade händer. Ingen knådning behövs! Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt eller bricka. Toppa bullarna med solrosfrön och strö över lite grovt rågmjöl. Låt gärna bröden jäsa ca 15-30 minuter, eller längre (då kan du vänta en stund med att sätta på ugnen.

Låt sedan bakplåtspapperet med bröden glida över på den heta plåten i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i ca 20 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna (utan duk för krispig skorpa) på galler).
surdegsfrallor dietistblogg matsmart
suredgsfrallor med frön

 

Publicerat av

Dietistannica

Leg.dietist och doktorand i Måltidskunskap

7 reaktioner till “Supersmidiga surdegsfrallor med frön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.