Vegetariska världsdagen, nya uppdrag och Halloumi i pitabröd

Idag är det Vegetariska världsdagen, som firas för att uppmärksamma en vegetarisk livsstil och alla fördelar som kommer med den. Det tycker jag absolut är värt att uppmärksamma. Jag äter väldigt gärna vegetariskt nu för tiden, men jag minns tillbaka på när jag gick i skolan. Då fanns det alltid ett vegetariskt alternativ i skolmatsalen men det var nog sällan jag valde att äta den rätten. Det känns konstigt att tänka på, för hade det varit idag hade jag förmodligen valt att äta vegetariskt alla dagar, förutom de dagar de serverar fisk. Ja, det vill säga de fiskdagar som de serverade något annat än den där hemska gratängen som fick hela skolan att lukta riktigt illa… Inget illa menat till kockarna, men är det konstigt att barn generellt inte äter så mycket fisk, när skolmatsalen serverar fiskrätter som får en att vilja fasta? Generellt hade vi dock otroligt bra mat på alla skolor jag gått på, så jag ska inte klaga. Jag minns särskilt vilka otroliga salladsbufféer vi hade! Wow. Och vår fantastiska ”mattant” Lisa som lagade så otroligt god mat, vad jag minns ofta från grunden. Det var allt från lax med Trysundasås till hemlagad aioli, risotto som jag aldrig sedan ätit den. Fast risgrynsgröt, det vägrade jag äta. Det som är så gott!

Vegetarisk mat var det ja! Jag har en underbar nyhet på den fronten. Jag har fått det fantastiska uppdraget att bli skribent och redaktör för kost och recept på livsstilsmagasinet Livskick, ett magasin på nätet som förespråkar sunda ideal, hälsa på riktigt utan pekpinnar, vikthets och smalideal. Fint va? Jag kommer givetvis att skriva en del om mat, men också andra saker som träning, motivation, samhälle och ideal, allt sådant som funnits i mitt huvud men som inte riktigt passar in på en matblogg. Jag börjar dock med ett inlägg om några goda skäl att äta mer vegetariskt, så haka gärna på mig dit in och läs mina och mina nya kollegors tänkvärda artiklar, krönikor och blogginlägg. Här på LIVSKICK.NU

Ett bra skäl att äta mer vegetariskt är ju att det har en mindre miljöpåverkan än kött. Även i grönsakshyllan kan man dock göra bättre och sämre val. Det allra bästa är att äta efter säsong: på vintern är det bäst att i huvudsak använda sig av rotfrukter och grönsaker som tål lagring, till exempel morötter och vitkål, alltså lite grövre grönsaker som dessutom är riktigt näringsrika. Tomater, sallad och gurka kan vi frossa i på sommaren, och just nu finns det en hel del svenska tomater i butikerna och då gäller det att passa på.  Jag tänkte därför bjuda på en sista suck av sommarens fräschör, en vegetarisk, lättlagad rätt som blir ett farväl till den fantastiska sommaren vi haft.

2 halloumi i pita

 Tips! Att tillaga i ugn tar mycket energi. Att värma upp en ugn tar faktiskt lika mycket energi som att hålla den varm i en hel timme, därför brukar det kännas lite onödigt att hetta upp ugnen för några ynka pitabröd. Jag brukar istället köra dem i brödrosten och sedan lägga dem i en handduk, då blir de mjuka. Funkar superbra!

Halloumi i pitabröd med tsatsiki och grönsaker(4 st)

En halv gurka
1 st vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
4 st pitabröd
300 g halloumi
Olivolja till stekning
1 röd lök
2 st tomater
3,5 dl matlagningsyoghurt ca 8 % (eller annan yoghurt)
Färsk basilika

 1. Skölj och riv halva gurkan och lägg den i ett durkslag. Strö över salt, rör runt och ställ åt sidan. Skär den andra halvan i stänger.
 2. Skölj och skär tomat först på hälften sedan i skivor. Skala och skiva rödlöken.
 3. Skiva halloumi och stek på medelvärme i en stek- eller grillpanna. Under tiden pressar du ut vätskan från den rivna gurkan och blandar den med yoghurt. Smaksätt med pressad vitlök.
 4. Värm pitabröden i ugn eller brödrost. Fyll pitabröden med tzatsiki, halloumi, rödlök, gurkstavar, basilikablad och tomat. Ät!

 

Och för den som är intresserad av energi- och näringsinnehåll:

Energi: 489 kcal
Protein: 23,7 g
Fett: 21,8 g
Kolhydrater: 47,1 g

3 svar till ”Vegetariska världsdagen, nya uppdrag och Halloumi i pitabröd”

 1. Hej du, en gammal klasskamrat från gymnasiet här. Henrik från 1:an om du minns.
  Har varit intresserad av vegetariskt på sista tiden och det där låter riktigt gott, älskar både halloumi och tsatsiki så kombinationen där bör ju rimligen inte kunna misslyckas 😀
  Får prova det om inte nu så i samband med att grillsäsongen börjar inom kort 🙂 bokmärker den här sidan!

  (Vet ej om jag dubbelpostar nu, den andra kommentaren dök inte upp då jag loggat in, ska godkännas först kanske? Anywho…)

 2. Hej du, en gammal klasskamrat från gymnasiet här. Henrik från 1:an om du minns.
  Har varit intresserad av vegetariskt på sista tiden och det där låter riktigt gott, älskar både halloumi och tsatsiki så kombinationen där bör ju rimligen inte kunna misslyckas 😀
  Får prova det om inte nu så i samband med att grillsäsongen börjar inom kort 🙂 bokmärker den här sidan!

  1. Jajamän klart jag minns! 🙂 Det här är en av mina favoriter så jag hoppas du gillar det! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: