Veganska grönsaksbiffar med kidneybönor

veganska biffar

Eftersom min sambo är på utbildning denna vecka fanns ingen anledning för mig och sonen att sitta i hemma och rulla tummarna, så denna vecka bor vi hos mamma utanför Örnsköldsvik. Idag letade jag igenom hennes skåp och fick till några goda veganska biffar till middag.

Jag antar att jag har en hel del gemensamt med min mamma men jag är också väldigt olik henne på vissa punkter. Som när det kommer till matlagning. Det är inte så mycket hur maten vi lagar skiljer sig åt (även om vi har rätt olika stil där med) utan hur det ser ut runtomkring oss när vi är klara. Mamma är en sån där som ställer undan saker efter att hon använt dem. En sån där som rör försiktigt i grytor och kastruller så att ingenting hamnar utanför. Som torkar bänken mellan varven och lyckas laga mat utan att köket blir stökigt. Som har ordning på saker och ting.

Jag gör tvärtom. Jag drar fram allt (mise-en-place var det väl?), rör runt i grytorna så att hälften hamnar på spisen, lyckas söla flytande matfett över lådor och kylskåp, tappa vitlöksklyftor på golvet, ja ni förstår. Mat över hela köket. Städning har jag inte tid med under processens gång, jag har ju fullt upp med att skapa! När jag är klar ser det ut som om sju ungar har huserat fritt i köket utan vuxen övervakning.

Till mitt försvar så lagar jag ganska god mat, och som min sambo säger: ”Du är bra på att stöka ner, men du är också en jävel på att städa.” Slutet gott, allting gott!

De här biffarna är bra att börja med för den som inte har en mage som är van vid baljväxter, utan vill börja lite lätt. De innehåller rätt mycket morötter och därmed inte bara bönor, vilket gör dem lite ”snällare”. Servera gärna den föreslagna såsen gjord på kvarg som tillbehör, eftersom du då ökar måltidens proteininnehåll. (Vill du ha en helt vegansk måltid så är kvargsåsen såklart inte så passande. Då kan du till exempel istället använda dig av vegansk crème fraiche eller servera med tomatsås)


Veganska grönsaksbiffar med kidneybönor (3-4 portioner)

1 gul lök
3 morötter, grovrivna
½ dl sötmandel
2 vitlöksklyftor
2 msk havregryn
1 burk kidneybönor eller 3 dl kokta
Salt
Svartpeppar
1 msk citronjuice
Ströbröd
Smör-rapsoljeblandning till stekning / olja för att göra dem helt veganska

1. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala och grovriv morötter. Finhacka sötmandel.
2. Fräs lök, vitlök och morötter några minuter. Tillsätt mandel och stek en stund till.
3. Under tiden sköljer du bönorna och mixar grovt i matberedare. Tillsätt grönsaksblandningen och havregryn. Mixa till en ganska grov massa. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
4. Forma biffar, vänd i ströbröd och stek tills de får fin färg på båda sidorna.

Till detta serverade jag en kall sås gjorde på lättkvarg, olivolja, pressad vitlök, frusen/färsk basilika, salt och svartpeppar, samt grönsaker och potatis. Mängderna är inte så noga, smaka dig fram!

wpid-dsc_0262.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: