Quesadillas med fetaost och avokadoröra

3 quesadillas

Guilty as charged. Det förekommer en hel del fetaost i den här bloggen – för att inte tala om halloumi! Enformigt? Nja, så långt ska vi väl inte dra det. Jag tycker själv att jag är bra på att variera maten, mycket på grund av att jag gillar att testa nya rätter, skaparglädjen finns liksom inbyggd i min ryggrad och är svår att värja sig emot.

Någon fantasifull gourmetkock som presenterar dig för nya smaker i varje inlägg är jag dock inte heller och kommer aldrig att vara.  Trots att jag gillar att  vara kreativ så föredrar jag, av praktiska skäl, ”enkla” smaker, måltider med någorlunda få ingredienser. Fördelen med att inte ta ut svängarna för mycket i köket är att man kan ha ett bassortiment av råvaror och smaksättare hemma, och sedan variera maträtterna utifrån dessa livsmedel.

Blir det för stora variationer eller för långa ingredienslistor krävs mer noggrann planering så att man har alla de där speciella ostarna eller kryddorna hemma, och med det ökar även risken för svinn. Det tar längre tid att handla, det tar längre tid att laga. Någon som känner igen sig i att man vill prova ett recept, men för det måste ha en massa olika såser, typ oystersauce eller liknande, som man vet att man inte kommer hinna använda upp innan de blir dåliga?

Därför plockar jag med mig ett par paket fetaost när jag storhandlar. En perfekt smaksättare när jag vill göra maten lite lyxigare. Jag vet att den går åt, jag vet att både jag och sambon älskar den, och den funkar bra till både fisk, vegetariskt, kyckling och kött. Varm eller kall, smulad eller i kall sås. Och – den finns i laktosfri variant!

Om jag hade varit en hockeynörd eller en fotbollsfantast hade jag nog valt att laga den här rätten en kväll när en viktig match skulle visas. Nu är jag ingetdera utan blir istället rent av lyrisk när en ny säsong av Gladiatorerna drar igång. Hur som helst är det här riktig mysmat, perfekt att krypa upp i soffan med. Kanske till fredagsmyset istället för chips och godis?  Det går att använda sig av stora tortillabröd, men då blir de svårare att vända i stekpannan så jag rekommenderar att du använder små bröd, eller speciella quesadillabröd som finns på välsorterade ”tacohyllor”. I övrigt går det mycket bra att variera innehållet, så länge du har någon form av ost som klistrar ihop det hela!

Quesadillas med avokadoröra
(4 portioner)

1 stor röd paprika
1/2 kruka koriander
2 st röda chilifrukter
1 st röd lök
1 pkt fetaost (150 g)
8 st små tortillabröd/quesadillabröd
2 st avokado
1 st citron
salt
svartpeppar

1. Finhacka paprika, koriander, chili, lök och fetaost och blanda allt i en skål.
2. Lägg ut hälften av tortillabröden och bred ut fyllningen på bröden. Lämna ca 1,5-2 cm av kanten fri från fyllning för att undvika att det faller ut vid stekning. Dela fetaosten i fyra bitar och smula en del jämnt över bröden. Lägg resten av bröden ovanpå och tryck till.
3. Stek varje tortilla i stekpanna på medelvärme utan fett ca 2-3 minuter på varje sida. Skär eller klipp i fyra bitar.
4. Dela avokadon och gröp ut fruktköttet. Mosa med en gaffel och pressa över citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar och servera tillsammans med tortillabröden.

Det går bra att utöka denna rätt med fler röror, såsom tomatsalsa eller chiliröran aji.
3 quesadillas

Energi- och näringsinnehåll per portion

Energi: 470 kcal
Protein: 14,7 g
Fett: 23,2 g
Kolhydrater: 47,2 g

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: