Chokladbräck med nötter och frön – och de där skuldkänslorna

wpid-img_20141010_205732.jpg

Jag har som sagt tillbringat den här veckan hos mamma i Övik, och igår skulle en kär barndomsvän komma över på kaffe och jag tänkte att jag skulle göra något gott till kaffet. Så jag började rota i mammas skafferi och hittade nötter och choklad och så blev det såhär – tror att man kallar det nötbräck. Gott, och i fikamått mätt förhållandevis näringsrikt då nötterna bidrar med både goda fetter, protein, fibrer och mineraler, och chokladen med sina antioxidanter. Enkelt att göra är det, få ingredienser och så kan man ju variera med olika typer av nötter och även torkade bär.

Jag såg ett liknande recept på chokladbräck med gojibär på Instagram, som var taggad med #guiltfree. Vadå, utan skuldkänslor? Var just den kakan OK att äta utan att man måste skämmas för den och vem har rätt att bestämma det? Varför ska vi över huvud taget skämmas för vad vi äter, och varför ska vi få andra att skämmas?

Under promenaden som följde på kaffet diskuterade vi just detta med att skämmas för det man äter. Fenomenet med att ställa fram mat på bordet samtidigt som man säger att ”det här är onyttigt, det borde vi inte äta men det är ju så gott” Ja – så då kan vi ju äta det, utan att skämmas, och vara hälsosamma en annan gång, nästa måltid? Eller välja att äta något annat. Var hälsosam, eller ät något gott för själen – du behöver aldrig skämmas för någotdera! Njut istället!

Den här artikeln som jag skrev tillsammans med Johanna Arogén och Liselotte Howard har i skrivande stund delats nära 800 gånger på facebook, vilket jag tycker tyder på att vi är många som är trötta på pekpinnar och ångest när det gäller mat och kostråd. Vi kommer ingen vart med att må dåligt över det vi äter, eller få andra att må dåligt. Skam och pekpinnar skapar bara en osund relation till mat, och som vi skriver om i artikeln bör vi fundera på vilka signaler vi skulle sända till våra barn om vi kryddade måltiden med skuldkänslor. Maten blir en fiende, en klump i magen, istället för något som ger oss njutning och energi.

”Maten blir en fiende, en klump i magen,
istället för något som ger oss njutning och energi.”

Istället för att använda oss av den här hårda retoriken och beskriva makaroner med ord som ”gift”, samtidigt som vi ställer fram dem på bordet, behöver vi dela goda erfarenheter med varandra, sprida inspiration. Vad gör att du mår bra i kropp och själ, vad funkar för dig? Vad säger forskningen om saken, kan vi få hjälp att hitta balans i kosthållningen om vi tar ned forskningen på en praktisk, användbar nivå? Fokusera på det sunda, på känslan i kroppen och inte siffran på vågen eller måtten på byxorna. Ät allt, men inte alltid. Acceptera att min sanning kanske inte är allas sanning. Någon annan kanske mår jättebra av att utesluta kolhydrater, mjölk eller mjöl, medan det inte alls funkar för mig, eller dig. Ödmjukhet kommer man långt med.
nötbröck utan skuldkänslor

Nötbräck utan skuldkänslor – precis som allt annat kaffebröd
(4 st)

En handfull mandlar
En handfull hasselnötter
ett par matskedar pumpafrön
ca 25 g choklad

1. Sätt in en tallrik eller metallbricka i frysen.
2. Hetta upp en panna (gärna gjutjärn) på hög värme och rosta en handfull hasselnötter och en handfull mandlar tills det doftar gott och de fått färg på skalet. Häll över dem på värmetåligt underlag och låt svalna.
3. Rosta ett par matskedar pumpafrön och häll över på ett annat värmetåligt underlag.
4. Gnugga bort löst skal från mandlar och hasselnötter genom att ta ett gäng i handen och gnugga dem mot varandra. (Det är inte så noga)
5. Smält ca 25 g choklad (ju finare choklad desto godare kakor såklart. Jag tog mörk choklad). Tag fram tallriken eller brickan ur frysen, lägg mandlar och hasselnötter tätt tillsammans och ringla över chokladen så att den täcker och binder samman nötterna. Strö sedan på de rostade pumpafröna och ställ in i kylen tills chokladen stelnar. Bryt i bitar och njut – utan skuldkänslor.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: