Svamplasagne med mozzarella

Jag gör sällan lasagne. Jag har vant mig av vid det eftersom jag alltid blir så irriterad när jag bränner vid vitsåsen varenda gång! Lasagne är ju redan tillräckligt pyssligt utan att man ska behöva göra om såsen tycker jag! Jag lagar ju alltid laktosfritt och den laktosfria mjölken är av någon anledning ännu lättare att bränna vid än vanlig mjölk. Ett knep jag tar till när jag ändå får för mig att göra lasagne är att värma mjölken i mikron först. Då går det bättre, men med minnet av alla brända försök så drar jag mig liksom för det ändå.

Men det bästa jag vet när det gäller att laga lasagne är att använda crème fraiche istället! Antingen kan man värma den och smälta ned ost, som i den här fantastiska vegetariska svamplasagnen, eller så varvar man kall ost och kall crème fraiche, som i det här receptet.

Det här är en av de godaste vegetariska rätterna jag gjort, faktiskt. Den tycker jag du ska pröva i helgen, sedan tycker jag du ska komma tillbaka hit till bloggen och berätta vad du tyckte. Deal?

 

5 svamplasagne

Svamplasagne med mozzarella
(4 port)

Champinjoner, färska 400 g
Gul lök 1 st
Vitlök 2 klyftor
Zucchini 1st ( ca 200 g)
Olivolja 2 msk
Balsamvinäger 1 tsk
Honung 1 tsk
Krossade tomater 1 förp. (500 g)
Lätt crème fraiche 4 dl
Mozzarella ca 200 g
Salt
Svartpeppar
Lasagneplattor ca 10 st

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva svampen och lägg i en het torr stekpanna. Fräs svampen tills vätskan är borta.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök tillsammans med svampen i olivolja i några minuter. Tillsätt krossade tomater, balsamvinäger och honung. Låt det koka ihop ca 10 minuter.
  3. Koka upp crème fraich. Skiva mozzarellan och rör ner den i crème fraichen och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva lasagneplattorna med tomatsås och crème fraichesås. Skölj och skiva zucchini och lägg på toppen. Avsluta med ett lager creme fraichesås och tillaga sedan i mitten ugnen ca 30 minuter.

Och för den som är intresserad:

Energi: 585 kcal
Protein: 22,2 g
Fett: 32,7 g
Kolhydrater: 48,3 g

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: