Torka äpplen

torkade äpplen matsmart Annica Långvall dietist

Här i Jämtland börjar vintern försiktigt knacka på dörren. Iskall blåst, frusen glittrande mark och vissa dagar snöflingor som faller från himlen vittnar om att trädgårdens givande tid är förbi (häromdagen fick jag skotta gården!). Jag fick en ordentlig skörd med äpplen och jag har ätit dem både som de är, i äppelrutor, äppelpaj, och trots det så har jag massor kvar. Jag tror inte det är en sort som bör förvaras särskilt länge så därför har jag försökt mig på att torka ett gäng äpplen i köket också.

Det är rätt så enkelt. Skölj, kärna ut och skiva äpplena tunna ringar, kanske 3-4 mm tjocka. Om du inte vill att de ska mörka så penslar du dem med citronjuice. Häng sedan upp dem en och en på en tråd och låt dem torka ca 3 dagar. Förvara torrt och luftigt.

Smaken på mina äppelringar blev sådär. Det kanske inte är en sort som riktigt lämpar sig för torkning. Jag önskar jag visste vilken sorts äpplen det är, det vore så mycket enklare att hantera dem! Äppelrutorna jag gjorde blev dock helt gudomliga, så dem måste jag nog slänga upp här på bloggen också.

3 42

orrefors foto annica långvall vinjett
Skål Medley small bowl från Orrefors Jernverk, design Mårten Cyrén, mitt senaste loppisfynd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: