Bovetesallad med polkabetor, svarta bönor och honungsdressing

bovete dietist

Den senaste tiden har känts intensiv på många sätt, därav den stundtals långa tystnaden på bloggen. Det har bland annat visat sig att vår son verkar vara mjölkproteinintolerant och eftersom jag ammar så betyder det att även jag måste äta mjölkfritt. En sån gång är det skönt att vara dietist! Att laga mjölkfritt går av bara farten på något sätt. Eftersom jag jobbat med specialkost i ett par år nu så vet jag hur man gör, så att säga. Men jag saknar min kvarg! Kvarg och fetaost är nog det jag tycker är svårast att vara utan. I övrigt finns det ju så bra mjölkfria produkter nu för tiden, såsom vispgrädde, matgrädde, mjölk, yoghurt och andra produkter gjorda på soja eller havre.

Vill man se det från den ljusa sidan så finns det ju fördelar med att dra ned på mjölkprodukterna – genom att byta ut den vanliga grädden emot havregrädde får man en helt annan fettkvalitet på maten. Det knepet har jag använt mig av många gånger då jag velat få lite bättre fettkvalitet på klassisk husmanskost. Att äta mer vegetabiliska livsmedel är dessutom bra för miljön. Något som är otroligt tråkigt är att man måste välja mellan eko eller berikat – de ekologiska produkterna saknar tyvärr tillsatt D-vitamin och kalcium. Kan jag få både och, tack?

Som den matnördiga dietist jag är så tycker jag förstås att det är lite roligt att bli ”utmanad” i köket. Nu får jag säga hej då till mina ”säkra kort” och testa nya saker. Jag har bland annat testat tofu för första gången, en mycket intressant upplevelse även om den inte riktigt hamnade på favoritlistan. Jag känner en sådan glädje i av att testa nya saker i köket. Egentligen borde man ha som tradition att testa något nytt varje månad. Är det någon av er läsare som rutinmässigt brukar testa nya saker i köket? Har ni hittat någon ny favorit på det sättet?

Jag gillar ju verkligen vegetarisk mat och när man även byter ut mjölken emot vegetabiliska alternativ så blir ju maten till och med vegansk om man inte använder sig av ägg. Igår lade jag ned själ och hjärta i att skapa en riktigt god vegansk sallad med säsongens vackra, ekologiska polkabetor och morötter. Ned i salladen åkte även helt bovete, ännu en nyhet för mig som däremot åkte direkt upp på favoritlistan. Bovete är en ört och därmed glutenfri, så det jag presenterar för dig nedan är alltså en vegansk, gluten- och mjölkfri supersallad med säsongens rotfrukter. Den fick gott betyg av min sambo också (som inte är lika begeistrad i grönsaker som jag) även om han hade föredragit att ha den ”vid sidan av köttet”… Det går alldeles säkert att byta ut de svarta bönorna emot linser, och polkabetorna mår säkert gott i sällskap med palsternackor. Vill man så kan man servera ett gott bröd till – ordinärt eller glutenfritt.

Många veganer undviker dock även honung eftersom den produceras av bin. Vill man ha den strikt vegansk kan man servera salladen med lite balsamico, byta ut honungen mot annan sötning, servera med en vanlig vinegrette eller skippa dressingen – salladen är jättegod utan den också!

bovete

Bovetesallad med ugnsrostade polkabetor och morötter, svarta bönor och honungsdressing

Salladen består av fyra delar: kokt bovete, ugnsrostade rotsaker, färska grönsaker och bönor, samt dressing. För dig som är hemma i köket är det inte mer komplicerat än att blanda de något avsvalnade delarna med de kalla och servera dressingen till. Här kommer ett mer noggrant recept för digt som föredrar det!

Ett gäng polkabetor, ca 7 små + en till dekoration
3 morötter
Olivolja
Timjan
Salt
8 vitlöksklyftor

– Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötter och polkabetor (spara en till garnering) och lägg i en form. Krossa vitlöksklyftorna lätt med skalet på genom att lägga knivbladet platt emot klyftan och slå till. Lägg klyftorna i formen, ringla över olivolja, strö över timjan, salt och peppar och blanda runt. Rosta rotfrukterna i ca 40 minuter tills de är mjuka men fortfarande har lite ”stuns”. Rör om i mitten av tillagningstiden. När de är klara tar du ut dem och låter dem svalna något (de behöver inte vara helt kalla, salladen äts med fördel något ljummen). Tag sedan bort skalet från vitlöksklyftorna.

1,5 dl okokt helt bovete
3 dl vatten
1/2 tärning ekologisk grönsaksbuljong
2 krm gurkmeja
(salt)

– Skölj bovetet noga, först i kokhett sedan i kallt vatten. Fyll på med nytt vatten samt buljong, gurkmeja och eventuellt lite salt och koka på medelvärme ca 15 minuter tills allt vatten är borta.

1 förp. svarta bönor (380 g)
Salladsblad, t ex isberg,
1 röd lök

– Skölj bönor och salladsblad. Skär eller riv salladen i mindre bitar. Finhacka rödlöken.

Blanda de ugnsrostade rotfrukterna med kokt bovete, sallad, bönor och rödlök. Skär den råa polkabetan i tunna skivor och garnera salladen med dem. Servera med dressingen nedan.

Honungsdressing

2 msk rapsolja
1 msk olivolja
1 msk vitvins- eller äppelcidervinäger
2 tsk senap
2 msk honung
salt
svartpeppar
Om du använder fast honung, smält den i några sekunder i mikrovågsugn så att den blir flytande. Blanda alla ingredienser och rör med sked eller gaffel tills dressingen går ihop. Smaka av med salt och peppar.

bovete2 closeup bovetesallad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: