Helglyxiga bananplättar (och varför jag vill äta ”nyttigt”)

bananpannkakor havregryn nyttiga pannkakor dietist Annica Långvall matsmartFunderar du på vad du ska äta till frukost i helgen? Någonting extra gott, något som man kanske kan mumsa på i sängen framför nyhetsmorgon med hela familjen samlad i en enda liten röra? Då har jag pannkakorna för dig – men jag kan inte garantera att lakanen förblir rena från bärfläckar, fast det kan det väl vara värt?

Den här frukosten är rätt så nyttig. Nyttig? Pratade vi inte helgfrukost, lyx, mysmorgon? Kan vi inte bara äta vanliga pannkakor gjorda på vetemjöl och toppade med ljuvlig hallonsylt och grädde? Som om det skulle vara så farligt för hälsan att äta det en gång?

Nej mina vänner, det är det inte. Att äta mat och livsmedel som är ”mindre nyttiga” då och då kommer sannolikt inte att skada din hälsa. Man kan äta allt, men inte alltid. Fastän jag är medveten om hur maten påverkar oss i det långa loppet, och tycker det är viktigt, så är det inte därför jag väljer att göra nyttiga pannkakor av havremjöl istället för vetepannkakor. Det handlar inte om att vara ”nyttig” på papperet för mig. Det handlar om – just det – att må bra! Här och nu!

Är det någon som känner igen att humöret börjar svajja sådär kring lunchtid på lördag, precis när man ska ut på den där trevliga aktiviteten som man planerat för? Själv känner jag igen mig i att för mycket kaffe och en halvdan frukost sent på morgonen inte är någon särskilt bra start på dagen. Ett par vita pannkakor med sylt och grädde är visserligen gott – men det ger dig knappast någon bra energinivå resten av dagen.

Grundpelaren i hela min matfilosofi handlar om att äta mat som får mig att må bra både i dag och det långa loppet, och som ger mig energi att göra allt det där som livet går ut på! Därför väljer jag gärna ett par riktigt goda, fiber- och proteinrika pannkakor med goda tillbehör som gör att jag håller mig mätt och jämn i humöret, framför ett par vita pannkakor med sylt. Enligt mig blir det då dubbelt så gott, för hela dagen blir så mycket bättre.

bananpannkakor 1

Proteinrika bananplättar
(ca 20 plättar)

Använd så kallad ”ren havre” för att göra dessa pannkakor glutenfria. Genom att använda vegetabilisk mjölk (soja-, havre- mandelmjölk eller liknande) och steka i kokosfett eller olja så får du dem också mjölkfria. Dessa proteinrika små plättar passar också bra som mellanmål . Gör gärna ett gäng och frys in!

4 dl (fiber) havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
3 bananer
8 ägg
0,6 dl mjölk, vanlig eller vegetabilisk
Kokosfett (eller annat matfett) till stekning

Till servering:
(Agavesirap)
Frukt och bär, till exempel banan, blåbär och vinbär

– Blanda havregryns, bakpulver, kardemumma (gärna nymortlad), kanel, salt, banan skuren i bitar, mjölkdryck och ägg. Mixa allt till en ganska slät smet.
– Stek små plättar i kokosolja på medelvärme (det går såklart bra med annat stekfett om du inte har kokosolja)

– Servera plättarna med frukt, bär och eventuellt lite agavesirap.

Varför agavesirap? Jo, den har ett lägre GI-värde men smakar sötare än socker (olika sötsaker har nämligen olika stark söt smak, hur lurigt det än låter). Därför räcker det med en liten mängd för att ge din bananfrukost en liten lyxig kick, utan att för den skull få en sockerchock.

bananpannkakor 1

3 svar till ”Helglyxiga bananplättar (och varför jag vill äta ”nyttigt”)”

  1. […] har ju lagt ut ett recept tidigare som jag tycker är bra. När jag hälsade på min dietistkompis Jennifer och hennes familj […]

  2. Älskar att läsa dina recept på både frukost och lunch- middag. Äter numera med förtjusning keso med vaniljsocker, bär och havregryn. Dina foton är otroligt läckra och små notiser om din familj gör det så personligt.
    Har rek. Din blogg till min dotter som fick barn i augusti.
    Uppmuntrande hälsningar
    Inga Lill Hedberg

    1. Tack snälla Inga Lill för de uppmuntrande orden, det är så roligt att höra att det uppskattas! Hoppas jag kan fortsätta att inspirera! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: