Det hälsosamma julbordet: om sjukdom och hälsa i juletid.

lussekatter
Glad Lucia på er kära läsare! 
Hur glad blir man inte när man börjar dagen med lussefirande tillsammans med lilla familjen i sängen med nykokt kaffe och hemma-bake-off lussekatter och glögg, och ett mail från en läsare som saknar bloggen! Ja, det har varit tyst här. Julstök, typiska vintersjukdomar och därmed brist på både tid och ork har tyvärr avhållt mig från bloggen trots att jag har tusen saker att skriva om såhär i juletid. Vi har åkt på en rejäl förkylning i klass med influensa här hemma alla tre. Värst är det att se lillpojken våran vara klen – oron vi känner för vårt älskade barn kan väl säkert de flesta föräldrar känna igen sig i. Vi skulle riva hela världen för honom. I den stunden han gav ifrån sig sitt första skrik förvandlades vi från människor till björnar och lejon, beredda att skydda detta lilla liv till varje pris. En förkylning syns i våra ögon som livsfarlig för en liten bebis!

wpid-wp-1418477785895.jpeg

Här sitter jag nu med händerna på tangenterna och kurerar mig med en kopp kaffe och stenugnsbakat mjölkfritt tunnbröd som jag bakade tillsammans med svärföräldrarna när vi hälsade på dem i Rossön sist. Att äta mjölkfritt tunnbröd med smaklöst mjölkfritt margarin och undvika min kära kvarg är en tanig uppoffring att göra för att min misstänkt mjölkallergiske son ska må bra. En update på den fronten är alltså att både jag och Viggo mår bra av vår mjölkfria diet. Jag har förresten lärt mig några små ”mjölkfria knep” på kuppen. Vad gör man till exempel om man blir sugen på en varm toast men inte kan använda sig av ost? Jo, man lägger påläggen i en liten ring på smörgåsen och lägger en äggula i mitten och sedan på med brödet. Äggulan ersätter osten och blir en krämig, god och näringsrik fyllning.

julgran
Nu till något annat: det lider mot jul, kära läsare. En tid då vi är som mest stressade, och samtidigt förväntas vara som mest harmoniska.
Vi springer runt som tokar i affärerna för att handla julklappar, står timmar i köket för att förbereda julbordet, storstädar skåpen, och någonstans mitt i allt detta ska vi hinna nynna på ”stilla natt”, dricka glögg och ”be merry”. Jo tjena. Något av det får vi faktiskt välja bort. Jag föreslår att vi väljer lugnet, tiden med familjen och vännerna, går ut en stund mitt på dagen och låter solens sällsynta strålar träffa våra ögon. Visst är det lyxigt med ett flådigt julbord fyllt med hemlagade delikatesser, såpdoftande köksskåp och hemkokt kola inslagen i smörpapper – men låt inte jakten efter den där ”perfekta julen” förstöra ditt firande. Ta det launa!

Och så var det det där med hälsan under julen. Julbordet, julgodiset och glöggen, hur ska vi egentligen förhålla oss till maten och vår hälsa under jul? Vilka rätter på julbordet är egentlige hälsosammast? Hur får vi till träningen under julhelgen? Jag gissar att det skrivs spaltmeter om det här just nu, precis som det kommer att skrivas spaltmeter om hur man ska lyckas gå ned i vikt, detoxa, boosta eller whatever efter jul.

Och visst finns det delar av ett julbord som är mer näringsmässigt hälsosamma än andra, såsom sillen, kålen och – ja faktiskt – potatisen. Visst, kroppen vet inte om att det är december och jul, och har därmed ett  fortsatt behov av både näringsrik mat och motion. Innan du totalt dissar julbordet och häller ut glöggen i vasken vill jag dock utmana dig med en fråga: vad ska du egentligen ha din goda hälsa till? Är det inte i slutänden för att på något plan kunna njuta av livet?

Hälsa är ju faktiskt inte ett självändamål, utan en resurs som vi kan använda för att göra livet till det vi vill. Om du då uppnår en fysiskt god hälsa genom att åka sicksack på julbordet med alla ”sockerfällor och fettbomber” som slalomportar, har du då inte tappat lite av den njutning som livet hade kunnat ge? Om du i ”hälsans” namn sitter med en klump av ångest i halsen under julbordet istället för att verkligen njuta av den där stunden vid jul, eller någon annan högtid för den delen – har du då verkligen gjort något genuint gott för dig själv? Är inte ångesten över mat, och det ständiga bantanden som var och varannan ägnar sig åt emellan högtiderna mer skadliga för hälsan än den där maten som vi så idogt försöker undvika?

Ja jag vet, det är lättare sagt än gjort. Hur bryter man med den destruktiva, utseendefixerade bilden av hälsa som följer oss genom dagarna, närvarande både vid lunchbordet på jobbet, i reklamerna och sociala medier?

För det första gäller det att försöka komma till insikten att hälsa och kroppsvikt/utseende knappt har något alls att göra med varandra, och att ditt värde som person inte är relaterat till något av ovanstående. Jag finner mig själv stående i ett samhälle med en oerhörd klyfta och två stora motpoler: å ena sidan verkliga hälsoproblem som kan relateras till vår livsstil, och å andra sidan en hälsohets kantad av sjuka ideal där man påstår att ”strong is the new skinny” är ett hälsosamt budskap. Hur ska man prata om hälsa när det ser ut på det här viset?

Genom att faktiskt prata om hälsa på riktigt. Med dig som utgångspunkt. HÄLSA. Inte vikt. Inte utseende. Inte rippade magmuskler eller kärlekshandtag. Om vi blundar ett tag och utgår från hur vi faktiskt mår, och hur vi kan må bättre. Jag brukar faktiskt tänka såhär: när jag står vid livets slutskede, vad hade jag då önskat att jag gjort? Vad är det som egentligen gör mig lycklig i slutänden? Svaret brukar oftast handla om balans mellan det goda, att njuta av goda måltider som oftast får vara näringsrika för kroppen men ibland bara för själen, att varva mellan sofflocket och gymmet. Att leva hälsosamt för min egen skull, utan förbud.

Det här är min julhälsning till dig: det hälsosammaste julbordet är det du tillåter dig att njuta av. Fortsätt att sträva efter att äta hälsosamt till största del och rör på dig – livet blir faktiskt roligare när man tar hand om kroppen –  men när du väl sitter på julbordet så ta tillfället i akt att faktiskt njuta. Av både sällskapet och maten.

wpid-wp-1418477383550.jpeg

3 svar till ”Det hälsosamma julbordet: om sjukdom och hälsa i juletid.”

  1. […] 3) Annicas reflektion över Det hälsosamma julbordet […]

  2. Briljant! Tack för detta Annica!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: