Vinterns fräschaste lingonsmoothie – mjölkfri

Mina kvargfrukostar har ju p.g.a. min ammade sons misstänka mjölkproteinallergi bytts ut emot en mjölkfri variant. Den senaste tiden har jag ätit samma frukost nästan varje dag: två kokta ekologiska ägg får stå för proteinet som kvargen tidigare tillförde, på knäckebröd med kaviar, och så den här underbara lingonsmoothien nedan med juliga kryddor.  Äggmacka med kaviar är förresten det godaste jag kan tänka mig att ha till kaffet! Jag har däremot aldrig förstått kombinationen kaffe och choklad. Gärna var för sig, helst inte tillsammans, tack.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: lingon är alldeles för hälsosamma för att förpassas till syltburkens söta mage. När man fryser lingon bli de lite mindre sura och därför blir den här smoothien godast nu på vintern när lingonen inte längre är färska från skogen. Lite banan i smoothien gör också att det sura balanseras upp och snarare blir fräscht.

Välj gärna berikade varianter av vegetabilisk mjölkdryck, t ex havredryck, sojadryck etc. Dessa drycker har inte naturligt samma höga innehåll av t ex kalcium, och därför kan det vara klokt att välja de varianter där man tillsatt näringsämnen såsom kalcium, B12 och D-vitamin.
smoothie lingon lingonsmoothie superbär mjölkfri

Lingonsmoothie med julsmak

1/2 banan
1 dl havredryck
1,5 dl naturell havregurt (havreyoghurt)
1 dl frysta lingon
2 krm kanel
2,5 krm mortlad kardemumma
(1 krm malen torkad ingefära)

Mixa alla ingredienser till en slät smoothie.

(Jag brukar lägga allt i ett stort glas och köra ned stavmixern direkt i glaset, först på lägre fart för att allt ska sugas upp och hackas sönder i mixerstaven, sedan på högre fart för att finmixa alla skal)

julsmoothie 3 Mjölkfri smoothie lingon nyttig smoothie lingon superbär

Ett svar till ”Vinterns fräschaste lingonsmoothie – mjölkfri”

  1. […] Sedan mixar jag bara ihop all i glaset! Använder jag lingon så brukar jag krydda med kanel (här finns ett annat recept på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: