Mitt bästa – och nyttigaste – julgodis

mandel och ris

Julen bjuder ju ofta på en hel del godsaker. Jag minns när jag var liten, då fick jag alltid en chokladask i julklapp som jag åt av för glatta livet. Gott – fast sedan mådde jag faktiskt pyton. Nuförtiden skulle jag aldrig lyckas – eller vilja – äta så mycket choklad som jag gjorde i tonåren. Gärna choklad, men i måttliga mängder.  Jag blir nöjd med mindre mängder godis nu än när jag var tonåring. Tro hur det kommer sig? Gärna mörk choklad, sådär vuxet liksom. Well, well, man lär sig så länge man lever, vad man mår bra av och vad man mår mindre bra av. Nötter däremot, det knaprar jag i mig en hel del av både som lördagsgott och som mellanmål på vardagarna. Ja, det är förresten måttliga mängder det med såklart!

Rostade sötmandlar och riktigt mjuka och fina ekologiska dadlar är mina bästa, snabbaste och nyttigaste tips på julgodis till dig som liksom jag vill komplettera julgodiset med något mindre sliskigt. Till vardags äter jag mandlarna som de är, men till jul kommer jag att rosta dem i stekpannan. Det ger mandlarna en helt annan karaktär, den där gudomliga, krispiga och fylligt nötiga smaken som rostningen framkallar. Helt oemotståndligt!

Nötter och mandlar är som grupp väldigt näringsrika. Individuellt skiljer de sig åt, olika nötter och mandlar har olika innehåll av näringsvärden vilket gör det till en fördel att äta av olika sorter. Mandeln utmärker sig genom ett oslagbart innehåll av E-vitamin – hela 24 mg per 100 g, jämfört med t ex jordnötens och cashewnötens 7,4 mg.  E-vitamin är en fantastisk antioxidant vilket dock också medför att man får en del förluster av E-vitamin vid lagring och tillagning.

Jag vill dock understryka att man inte behöver gå och ”oroa” sig över att få vitaminbrist för att man upphettar mandeln, med en varierad kost behöver man inte haka upp sig på detaljer, även om det kan vara intressant och bra att ha i bakhuvudet. Du kan alltså med gott samvete rosta dina mandlar till jul! För övrigt innehåller mandeln även en hel del kalcium, , kalium, magnesium, protein och kostfibrer.

Även de torkade dadlarna bidrar med en del del vitaminer, mineraler och fibrer, men också en ljuvlig sötma som passar jättefint ihop med mandlarna. Vill man göra något mer ”tillagat” med dessa smaker så kan jag varmt rekommendera mandelbars doppade i choklad.

rostad mandel

mandel och dadel lingonris och mandel

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: