Spaghetti med salsiccia och champinjoner

pasta salsiccia 3

Av någon anledning blir jag alltid sugen på pasta i mellandagarna. Inslag från italiens kokkonst ska det vara, ingenting gräddigt eller så utan gärna tomatsås, vitlök, olivolja. Kanske lite kapris eller sardeller inblandat.

Kanske är det för att italiensk pasta står så långt ifrån julsmakerna som man kan komma (eller vad tycker ni?), kanske är det för att enkelheten hos en god pasta passar väl in i ledighetens lugn, vad vet jag. Vitlöksabstinens kanske?

Den här pastan blev i alla fall en riktig tiopoängare. Full av smak och ändå enkel. Vill du göra den lite hälsosammare så välj fullkornspasta och servera någon grov grönsak vid sidan om. Annars är det en sån där ”lagom rätt” som varken är näringspackad eller näringsfattig. En pasta att njuta av en lugn kväll med tända ljus och kanske ett glas rött vin för den som är lagd åt det hållet.

Jag använde en särskild salsiccia som innehåller citronolja och jag tyckte den var riktigt god. Jag har dock testat att göra en liknande pasta med vanlig salsiccia och det är inte dumt det heller. Då brukar jag dock tillsätta lite citronzest också. Genom att ta bort det tunna skinnet på korven innan man skär upp den får man dels en trevligare ätupplevelse, dels smälter smakerna från korven ut bättre vid stekning och ger smak åt hela anrättningen.

Spagetti med salsiccia och champinjoner

380 g tunn spaghetti
400 g champinjoner
240 g (en förpackning)  Scan Salsiccia al Limone (eller annan salsiccia om du inte hittar den)
Olivolja
400 g champinjoner
1 normalstor lök ellertvå små
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt matlagningsvin
Salt
Svartpeppar
Rosmarin,  ca 1 tsk
Ett par nävar färsk spenat

– Koka upp pastavatten med salt och lite torkad rosmarin.
– Rengör champinjonerna och skär dem i kvartar eller skivor. Skala och hacka gul lök och vitlök ganska fint.
– Drag av skinnet från salsiccian och skiva den. Stek korven några minuter i olivolja på strax under medelvärme. Häll över korven och fettet från pannan i ett fat.
– Lägg i pastan och koka enligt instruktionerna.
– Lägg i champinjonerna i pannan och stek dem tills de krympt ihop något. Häll sedan tillbaka korven och var noga med att få med fettet som runnit från korven. Tillsätt gul lök och vitlök och stek ett par minuter. Tillsätt sedan vitt matlagningsvin och krydda med rosmarin, svartpeppar och salt.
– När pastan kokat färdigt lägger du i korv, svamp, lök samt ett par nävar färsk bladspenat och rör om.

Vid servering blir det extra gott med lite flingsalt och riktigt god olivolja.

Jag är själv helt lyrisk över olivoljan jag fick i julklapp av min svägerska, en Zeta Olivolja Toscano I.G.P. Extra Vergine. Riktigt pepprig med en eftersmak av grönt gräs, mmm. I egenskap av matnörd blev jag superglad över den gåvan. Jag älskar att doppa ett gott surdegsbröd i en god olivolja. Jag tänker mig att en flaska god olja eller balsamvinäger kan vara en bra gåbortspresent. Jag använde ödslade dock inte den fina oljan till stekning utan bara som topping på slutet.

…och nej, det här inlägget är tyvärr inte sponsat av zeta! 😉

pasta med salsiccia och toscano igp

pasta salsiccia matsmart 1

Ett svar till ”Spaghetti med salsiccia och champinjoner”

  1. […] hamburgare med coleslaw, grillad kyckling med ugnsrostad potatis och kall mjölkfri basilikasås, pasta med salsiccia (ja ni höööör ju va mycket gott!) och på lördag kväll så blev det den här trevliga lilla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: